Gazze’de ateşkes sona erdi, İsrail saldırılara yeniden başladığını duyurdu

Gazze Şeridi'nde bir haftadır devam eden ateşkes bugün saat 08.00’de sona erdi. 3 kez uzatılan ateşker bir kez daha uzatılmadı.

Gazze’de ateşkes sona erdi, İsrail saldırılara yeniden başladığını duyurdu

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına yeniden başladığını duyurdu. 

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Hamas'ın "insani arayı ihlal ettiği" iddia edildi. Açıklamada, "İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde Hamas'a yönelik operasyonlarına yeniden başladı" ifadesine yer verildi.

Öte yandan Gazze'deki İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "insani aranın" sona ermesiyle İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin üzerinde uçmaya başladığı kaydedildi.

Açıklamada, İsrail'e ait askeri araçların Gazze'nin kuzeyine ateş açtığı bilgisine yer verildi.

İsrail ordusu ayrıca Gazze Şeridi’nden atılan bir roketin hava savunma sistemleri tarafından imha edildiğini açıkladı.

Yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi sınırında bulunan yerleşim birimlerinde uyarı sirenlerinin çaldığı ve Gazze’den fırlatılan bir roketin havada imha edildiği bildirildi.

Filistinli taraflardan konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan Hamas ile İsrail arasında varılan rehine takası mutabakatı kapsamında İsrail hapishanesinden serbest bırakılan Filistinli 30 kadın ve çocuk mahkumu taşıyan Uluslararası Kızılhaç Örgütü konvoyu, dün gece Batı Şeria'ya İsrail ordusunun baskınından sonra ulaşabildi.

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, Filistinli 8 kadın ve 22 çocuğun yer aldığı Kızılhaç konvoyu, gece geç saatlerde Ofer Askeri Hapishanesi'nden ayrıldı.

Hamas ile Tel Aviv arasındaki rehine takası kapsamında abluka altındaki Gazze Şeridi'nden 8 İsrailli rehine de dün gece salıverilmişti.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün "insani ara" verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 08.00'de uygulamaya girdi.

İsrail ile Hamas arasında varılan mutabakat çerçevesinde Gazze Şeridi'nden 81 İsrailli rehine, İsrail hapishanelerinden de 240 Filistinli mahkum serbest bırakıldı.

Katar, 27 Kasım’da Hamas ile İsrail arasında yürütülen arabuluculuk çalışmaları sonucunda "insani ara"nın 2 gün daha uzatıldığını duyurdu.

İsrail ordusu, 30 Kasım’da tarih belirtmeden “insani aranın” uzatıldığını duyururken Hamas, söz konusu aranın 1 gün uzatıldığını açıkladı.