Beyaz Saray'dan Neçirvan Barzani ve Mike Pence'nin görüşmesine ilişkin açıklama

Beyaz Saray'dan Neçirvan Barzani ve Mike Pence'nin görüşmesine ilişkin açıklama

 ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile yaptığı telefon görüşmesinde, ülkesinin Erbil ve Bağdat yönetimi arasındaki sorunların kısa sürede çözümünü desteklediklerini belirtti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Pence ve Başkan Barzani, bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Açıklamaya göre, görüşmede, Kürdistan Bölgesi’ndeki güvenlik konusunun, bölgede istikrarın sağlanması çabaları ve çatışmalardan dolayı evlerinden olan ve aralarında dini ve etnik azınlıkların da yer aldığı Iraklılar’ın geri dönüşüne izin verilmesi konuları ele alındı.

Pence ve Barzani, IŞİD’in 5 yıl önce Şengal’deki Ezidilere yönelik saldırılarını da hatırlatarak, örgütün yeniden ortaya çıkmasını önlemek için iş birliği yapılması konusunda sağlanan mutabakatı teyit etti.

ABD'nin "İran destekli kuvvetlerin Irak'ın güvenliği ve egemenliğini baltalamasına" yönelik endişelerini de dile getiren Pence, ülkesinin bu grupların etkisini azaltma konusunda adım atacağını aktardı.

Pence, Kürdistan Bölgesi ile Bağdat yönetimi yetkilileri arasındaki bütçe paylaşımı ve petrol satışları dahil mevcut sorunların bir an evvel çözümünü desteklediklerini vurguladı.

Pence ve Başkan Barzani, ABD ve Kürdistan Bölgesi arasındaki ekonomik ve güvenlik alanları da dahil olmak üzere ortaklığı geliştirme konusunu da ele aldı.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan dün görüşmeye ilişkin yapılan açıklamaya göre ise, Başkan Neçirvan Barzani ile Mike Pence arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde Kürdistan Bölgesi ile Irak’ın mevcut durumu ve ikili ilişkiler görüşüldü.

Görüşmede, Başkan Barzani, Erbil-Bağdat ilişkileri ile Kürdistan’ın ekonomisinde iyileşmenin görüldüğünü belirterek, Bağdat ile sorunların diyalog yoluyla çözülmesine hazır olduklarını ve iki tarafın oluşturduğu ortak komisyonun önemli çalışmalar yürüttüğüne dikkat çekti.

Mike Pence ise Başkan Neçirvan Barzani’ye teşekkür ederek, ülkesinin Peşmerge Güçleri’nin IŞİD’in yenilgiye uğratılmasında üstlendiği rolü takdire şayan bulduğunu yineleyerek, şehit yakınlarına selamlarını ilettiği belirtilmişti.