BM, Rojava Sınır kapılarının açılmasını istedi

BM, Rojava Sınır kapılarının açılmasını istedi

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye ve Rojava’ya ilişkin yayımladığı raporunda Rojava’nın nüfusundan yarısının gıda ve ilaç sıkıntısı çektiği ifade edildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Rojava sınırlarını kapatmasının ardından askıya alınan insani yarımlar bölge halkını gıda ve sağlık krizine soktu.

Rudaw'da yer alan haberde, BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, “Suriye'nin kuzeydoğusunda aratan ihtiyaçların karşılanması için ülkeye yüklü miktarda insani yardımların götürülmesi önemlidir. Bu konudaki tutumumuz açıktır ve her zaman bu şekilde ifade ettik. Bu konu BM Genel Sekreteri ile Güvenlik Konseyi üyeleri arasında gündeme getirilmiştir” dedi.

Güvenlik Konseyi’nin onayı olmadan Irak sınırlarından Rojava’ya yarım gönderemeyeceklerini belirten Dujarric, “En nihayetinde BM Güvenlik Konseyi’nin bize bu yetkiyi vermesi gerekiyor. Bu yetki çerçevesinde biz de hareket edebiliriz” diye konuştu.

Almanya ile Belçika’nın hazırladığı bir yasa tasarısında Telkoçer sınır kapısı ile diğer sınır kapılarının açılmasını öngörülüyor. Ancak Rusya ile Çin söz konusu taslak hakkında yeşil ışık yakmadı.

BMGK Christoph Heusgen Başkanı, “Halka sınır kapıları üzerinden insani yardımlar ulaştırılmasına ihtiyaç var. 6 ay öncesinden bu konuda müzakereler vardı ve biz El Yarubiye (Tıl Koçer) sınır kapısının açılmasını istedik. Ama o dönem Çin ve Rusya’nın veto etme tehdidiyle karşılaştık. İnsani ihtiyaçlara göre tavır almalıyız. İnsani yardımlar Şam üzerinden de ulaştırılıyor olabilir ve hatta Dünya Sağlık Örgütü’nün Şam üzerinden Suriye’nin kuzey batısına yardım ulaştırdığını gördük. Ama bu bütün ihtiyaçları karşılamıyor ve yetersiz. Bu eksiklik El Yarubiye sınır kapısının açılmasıyla giderilebilir. Çok zamanımız kalmadı. Daha önce insani yardımların ulaştırılmasını sağlayan tasarının süresi bu ayın 10’unda doluyor. Bölgeye insani yardımların ulaşmasını istiyoruz ve tasarının onaylanması için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Söz konusu yasa tasarısı ABD tarafından destek buldu. Önümüzdeki hafta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tasarıyı onaya sunacak. Yaklaşık 6 aydır Rojava’ya karşı insani ambargo uygulanıyor.

 Daha önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararıyla Rojava sınırına BM ve sivil toplum kuruluşlarının insani yardım taşımalarını durdurmuş ve söz konusu karar binlerce insanın gıda ve sağlık sorunuyla karşı karşıya bırakmıştı.