PYD Eşbaşkanı Salih Müslim: Biz Suriye'nin bölünmesini istemiyoruz,
PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Rusya ve ABD'nin Türkiye'nin Suriye'den çıkarılması için anlaşmış olabileceğini belirterek Rusya'nın IŞİD ile mücadele etmek amacıyla Efrîn'de üs kurduğunu söyledi. Müslim Moskova ile ilişkilerinin eskisi gibi sürdüğünü de sözlerine ekledi.
Salih Müslim, PKK'ye yakınlığıyla bilinen haber ajansı ANF'ye verdiği röportajda, Rojava'daki gelişmeleri, Rakka operasyonu, ABD ve Rusya ile görüşmeler, Türkiye ve Menbiç'teki son durumu anlattı.
"Rakka'dan sonra Suriye'de nasıl bir sayfa açılacak?” sorusuna "IŞİD'in Rakka'dan çıkarılması iki açıdan önemli. Bir; bölgemizin yani Rojava'daki halklarımızın güvenliği için önemlidir. Halklar güvenlik açısından rahatlayacak. Savaş sınırlarımızdan uzaklaştırılacaktır. İkinci önemli gelişme ise, Rakka halkının kendisi için yaşanacaktır. Rakka halkı bu barbarlardan kurtulacak ve kendi yaşamını örgütleyecektir. Demokratik federal sistemimiz daha geniş bir zemine yayılacak. Rakka halkı isterse bu sisteme dahil olacaktır” yanıtını veren Müslim, Rakka'nın alınması halinde IŞİD'in şehirden kırsala çekileceğini ve mücadelenin 2-3 yıl daha sürebileceğini söyledi.
'Rakka'yla tüm sorunlar bitmez'
Rakka'nın IŞİD'den alınmasının Suriye'deki sorunların çözüme kavuşması anlamına gelmeyeceğine de vurgu yapan Müslim, "Suriye meselesi daha devam edecek. Daha İdlip var. Diyelim ki IŞİD Rakka ve Derazor'dan çıkarıldı. Peki diğer bölgeler? Suriye'nin en verimli bölgelerinde Nusra var, diğer gruplar var. Bunlar hepsi El Kaide türevi yapılar. İdlip ve çevresindeki bölgede savaş daha çetin olacak, coğrafyası dağlıktır ve bu gruplar buraya yerleşmiş bulunuyor. Ayrıca Türkiye sınırına daha da yakındır. Bu grupların yerleştiği yerler dağlıktır ve İskenderun'a kadar manevra alanları bulunuyor” diye konuştu.
Uluslararası güçlerle, IŞİD'le mücadele temelinde karşılıklı çıkar ilişkisine dayalı işbirliklerinin olduğun anlatan Müslim, şu açıklamada bulundu: 'Nasıl ki ABD, Rusya kendi çıkarları için Ortadoğu'ya gelmişse, bizimde Kürt halkı olarak çıkarlarımız ve hedeflerimiz var. Bizim bu güçlerle ilişkimiz DAİŞ terörüne karşı mücadele çerçevesindedir. IŞİD bizim de düşmanımız onların da düşmanıdır. Bu temelde ilişkilerimiz gelişti ve devam ediyor. Karşılıklı olarak verdiğimiz sözler tutulmuş, herhangi bir sorun yaşanmamıştır. Ama biz bu ilişkilerimize siyasal boyut kazandırmak ve geliştirmek istiyoruz. Bu güçlerin de ilişkilerini geliştirmek istediklerini tahmin ediyorum. Biz bölgede teröre karşı her anlamda en etkili gücüz. Bir gücüz ve kendi kararlarımızı kendimiz alıyoruz. Artık bu ilişkilerin ne oranda gelişeceğine dair kararı verecek olan onlardır. Karşılıklı görüşmelerimiz sürüyor.
'Suriye'nin parçası olarak kalmak istiyoruz'
Bizim Demokratik Federal Suriye projemiz var. Projemiz Suriye'yi Demokratikleştirmeyi hedefliyor. Onlar da 'Demokratik Suriye' istiyoruz diyorlar. Söylemde de olsa Suriye'nin parçalanmasını istemediklerini belirtiyorlar. Biz de Suriye'nin bölünmesini istemiyoruz zaten. Biz Suriye'nin bir parçası olarak kalmak istiyoruz. Bu noktada ilgili uluslararası güçlerle aynı zeminde bulunuyoruz. Ama her durumda biz kendi projemizin hayat bulması için çalışmaya devam edeceğiz. Yarın belki diğer güçlerle uzlaşma sağlayamadılar ve farklı bir durum ortaya çıkar. Mesele sadece bizim Suriye'nin bölünmesini istemememiz değil. Farklı dinamikler var ve bir uzlaşı ortaya çıkmayabilir. Biz bu duruma da hazırlıklı olacağız. Her durumda da ilişkilerimizin kalıcı olmasını ve derinleşmesini istiyoruz. Bu ilişkiler belirttiğim gibi karşılıklı çıkarlar temelindedir ve öyle olacaktır.