Rojava'da ABD güçleri devriyelerini arttırdı!

Türkiye’nin Rojava Özerk Yönetimi’nin kontrolü altındaki bölgelere olası bir operasyona ilişkin tehditlerinin devam ettiği bir dönemde, ABD güçlerinin bölgede askeri devriyelerini arttırdığı gözlemlendi. Öte yandan Rakka Sivil Meclisi Eşbaşkanı Muhammed Noor Al-Zeeb, olası bir operasyona karşı hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi.

Rojava'da ABD güçleri devriyelerini arttırdı!

Türkiye’nin Rojava ve Suriye’nin kuzeyinde Özerk Yönetim’in kontrolü altındaki bölgelere yönelik yeni bir askeri operasyon yapılacağına ilişkin açıklamalarının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (SMO) ile Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) bölgeye yönelik bombardımanları da arttı.

Türk yetkililer, olası bir operasyon konusunda özelikle Tel Rıfat ve Minbic hattına dikkat çekiyor.

Özerk Yönetime yakın haber kaynakları, Til Temir, Şehba, Şêrawa bölgesi, Zirgan ve çevresinde bombardımanların aralıksız devam ettiğini bildiriyor.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada, Rojava ve Suriye'nin kuzeyindeki bölgelere düzenlenen bombardımanda 15 YPG'linin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Ancak bu kayıplar YPG kaynakları tarafından henüz doğrulanmadı.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) yetkilileri, bombardımanlar nedeniyle “Fırat’ın doğusunda ateşkes ortamının” kalmadığına dikkat çekiyor.

ABD devriyesi ve ortak tatbikat

Bölgedeki kaynaklar, özellikle son dönemde ABD güçlerinin DSG’nin kontrolündeki bölgelerde devriyelerini arttırdığını bildiriyor. Haseki ve çevresindeki kentlerde ABD zırhlıları sık sık görülüyor.

Geçtiğimiz Pazar günü, askeri araç ve lojistik teçhizat taşıyan düzinelerce kamyondan oluşan bir ABD konvoyu Haseki’deki Şedaadi Üssü'ne geldi.

Aynı zamanda, ABD güçleri ile DSG savaşçıları Şeddadi’deki üssün kuzeyinde gerçek mühimmatların kullanıldığı ortak bir tatbikat gerçekleştirdi.

Temmuz ayı ortalarında Kamışlo kentine bağlı Salihiye köyü çevresinde Suriye ordusu güçleri, 5 araçlık bir Amerikan konvoyunu engellemişti.

“Yedek tedbirler aldık”

Öte yandan Rakka Sivil Meclisi Eşbaşkanı Muhammed Noor Al-Zeeb, olası bir operasyon hakkında, “Yedek savunma tedbirleri aldık. Gıda ve akaryakıt stoku yaptık” dedi.

Al Zeeb, “Askeri olarak da gerek iç savunma güçleri ve gerekse de diğer askeri güçler daha fazla bir hazırlık içerisinde. Onlarla aramızda koordinasyon için kriz merkezi kurduk” diye ekledi.

Rusya bölgedeki asker sayısını arttırmıştı

Rusya’nın arabulculuğunda DSG ile Şam yönetimi arasında varılan anlaşmanın ardından Suriye ordusu, Minbic-Kobani hattında hassas bölgelere mevzileniyor.  

Rus ordusu, geçtiğimi ay Kamışlo’ya kısa ve orta menzilli hava savunma sistemi Pantsir-S1 getirmişti.

Ruslar, Til Temir'deki üsse tank, radar sistemi, uçaksavar ve personel taşıyıcı zırhlı araçlarla sevkiyat yapmıştı.

Rus ordusu özellikle Ayn İsa, Til Temir, Minbic, Kobani, ve Kamışlo'daki asker sayılasını arttırmıştı.