‘HTŞ İdlib’in ötesine yayılmak istiyor’

Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve diğer birçok ülke tarafından “terörist örgüt” olarak kabul edilen Ek Kaide bağlantılı Heyet Tahrir el Şam (HTŞ), Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu grupları ile son günlerde girdiği çatışmaların ardından, önceki gün kontrolünü genişleten bir barış anlaşmasını kabul etmeye zorladı.

‘HTŞ İdlib’in ötesine yayılmak istiyor’

Her iki taraf da Efrin’de Türkiye'nin aracılık ettiği anlaşmanın hükümlerini çiğnedikleri yönünde karşılıklı suçlamalarda bulundu.

Halep'in kuzeyindeki Kefercan köyü çevresindeki engebeli arazide her iki tarafın da takviye gönderdiği yoğun çatışmalar yaşandı. Bölge sakinleri, cihatçı grup HTŞ’nin, Türkiye destekli muhalefetin idari merkezi olan stratejik önemdeki Azez'i ele geçirmesinden korkuyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir “komutan”, cihatçı grubun Azez'in kuzeybatısında Türkiye’ye açılan Babülselam sınır kapısına yaklaştığını söyledi.

2011'de Beşar Esad'a karşı ayaklanmanın başlamasından bu yana iç çatışmalar “Suriye muhalefetini” zayıflattı. Onların saha savaşları Esad ve müttefiklerinin önemli bir zemin elde etmesine yardımcı oldu.

Batılı istihbarat kaynakları, HTŞ'nin uzun süredir yoğun olduğu İdlib’in ötesinde yeni bölgelerde daha geniş bir ekonomi ve güvenlik alanı aradığını söylüyor.

HTŞ lideri Muhammed el Golani'nin amacının, El Kaide'nin Suriye kolunun eski bir kolu olan grubun radikal imajını kırmak amacıyla, İdlib bölgesinin kamu hizmetlerini etkin bir şekilde yürüten sivil yönetimi diğer bölgelere genişletmek olduğunu söylüyor.

Üst düzey bir HTŞ kaynağı Reuters'e verdiği demeçte, “Kurtarılan bölgeleri herkesin katıldığı ortak bir yönetimde birleştirip, devrimin hedeflerine hizmet eden bir proje için çalışıyoruz” dedi.