Cumhuriyetçi Parti grup lideri; “Trump, Putin’den para alıyor”

Cumhuriyetçi Parti grup lideri; “Trump, Putin’den para alıyor”

Donald Trump ve Rusya ilişkisi konusundaki skandallara bir yenisi eklendi. Aynı zamanda Trump’ın Kongre’deki en yakın müttefiki olan Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Parti grup lideri Kevin McCarthy’nin Trump’ın partinin başkan adaylığını kazanmasından bir ay önce partili bir grupla sohbet ederken, ‘’Donald Trump’ın parasını Viladimir Putin’in ödediğini’’ söylediği ortaya çıktı.

McCharty, 15 Haziran 2016 günü gerçekleşen ve Washington Post’un tanık ve kaydına sahip olduğu sohbet sırasında, ‘’İki kişinin parasını Putin’in ödediğini düşünüyorum: Rohrabacher ve Trump’’ diye konuştu. McCharty’nin ismini andığı Cumhuriyetçi Partili California milletvekili Dana Rohrabacher, Putin ve Rusya’nın ABD Kongresindeki en büyük savuncusu olarak biliniyor. Sohbeti dinleyen bazı Cumhuriyetçilerin tebessüm etmesi üzerine McCharty, ‘’Tanrının adı üzerine yemin ederim’’ diye yemin ediyor.

Washington Post gazetesinin haberine göre sohbete bu aşamada Temsilciler Meclisi Başkanı Paul D. Ryan dahil oluyor ve McCharty’inin daha fazla konuşmasına engel oluyor. Ryan, ardından ‘’Sızdırmak yok. Burada aile içindeyiz’’ diyerek sohbeti dinleyen Cumhuriyetçilerden bu konuşmayı kimseye aktarmamalar sözü alıyor. Ve bu sohbet, Washington Post’ta yayınlanıncaya kadar 1 yıl gizli kalıyor.

Washington Post’un haberi yayınlamadan önce ulaştığı Ryan’ın ofisi önce sohbeti yalanlayarak böyle bir konuşmanın hiçbir şekilde söz konusu olmadığını iddia etti. Ancak Washington Post tanıkları ve sohbetin kaydı olduğunu iletince, geri adım atıldı ve bunun sohbet sırasında yapılmış ”yersiz bir şaka” olduğu savunuldu.

McCarthy ve Ryan’ın bu sohbetten hemen önce Kongre binasında, Putin’in Doğu Avrupa’daki demokratik kurumları yok etmek için populist politikacıları finanse etme taktiklerini anlatan Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman ile görüştükleri de ortaya çıktı.

Öte yandan gazeteci An Navarro, bu konuşmanın 1 yıl sonra Cumhuriyetçilerce medyaya sızdırılmasının, Cumhuriyetçi Parti yönetiminin, Trump ekibi ile arasına mesafe koyarak kendisini derinleşmekte olan soruşturmadan koruma çabası olarak yorumladı.