İdlib'de Türkiye için çember daralıyor: TSK gözlem noktalarından çekilebilir

İdlib'de Türkiye için çember daralıyor: TSK gözlem noktalarından çekilebilir

Suriye Ordusu’nun başlattığı ve hızla ilerlediği operasyonla birlikte Suriye’nin İdlib kenti yeniden gündemde. Esad’a bağlı Suriye ordusunun Türkiye’nin gözlem noktalarına yaklaştığına dair haberler geliyor.

Rusya’nın desteğiyle Suriye ordusunun sürdürdüğü İdlib operasyonunu Mezopotamya Ajansı’na değerlendiren gazeteci Hediye Levent, Türkiye için çemberin daraldığına dikkat çekiyor. Levent, Suriye ordusunun operasyonları nedeniyle Türkiye'nin gözlem noktalarından çekilmesinin ya da bu noktaları boşaltmasının gündeme geleceğini de söylüyor. Levent'in bir diğer uyarısı da İdlib'den Türkiye'ye doğru göçün önümüzdeki haftalarda artacağı yönünde.

Rusya’nın üç yıllık süreçte hiçbir zaman İdlib’e dönük operasyondan vazgeçmediğini söyleyen Levent, “Rusya bu operasyonu iptal ettiğine dair bir açıklama yapmadı. Aksine Türkiye-Rusya ilişkilerinin çok iyi olduğu günlerde bile Rusya’nın İdlib’e yönelik hep bir şerhi vardı. Yaptıkları açıklamalarda sürekli olarak İdlib’e yönelik operasyonun devam ettiği, İdlib’de teröristlerle savaşılması gerektiği, Türkiye’nin İdlib’deki silahlı gruplara yönelik saldırıları gözden geçirmesi gerektiği ve Türkiye’nin vaatlerini yerine getirmesi gerektiği dile getiriliyordu” ifadelerini kullanıyor.

İdlib operasyonunun başlamasının nedeni olarak Türkiye’nin Suriye’de desteklediği grupların Hama civarına ya da Hama ve Humus’u birbirine bağlayan güzergah çevresine sarkmaya çalıştığına dair gelen haberler olabileceğine dikkat çeken Levent, “Dolayısıyla İdlib operasyonunun başlamasının sebeplerinden biri de böyle bir hamlenin önünü kesmek olabilir” diyor. 

Suriye Ordusu’nun Rusya’nın desteğiyle İdlib çevresindeki çemberi Türkiye sınırına doğru daha da daraltacağını belirten Levent, “Bu durumda Türkiye’nin oradaki gözlem noktaları hatta destekledikleri grupların bekası gibi konular bir kez daha gündeme gelebilir. Türkiye’nin gözlem noktalarından çekilmesi, boşaltması veya başka yere kaydırması yönünde baskılar artabilir” ifadelerini kullanıyor.

Levent, İdlib’e yönelik nihai operasyonun ise daha başlamadığını vurguluyor ve şunları söylüyor:

“Bölgeden geçen M4, M5 karayolları var. Bu operasyonlar M4 ile M5’in birleştiği İdlib kırsalındaki kavşağa kadar ilerler. Suriye Ordusu orayı emniyete aldıktan sonra belki bir kez daha durur. Daha sonra sahayı doğrudan etkileyen siyasi şartlara bağlı olarak başka operasyonlar yapabilir.”

Levent, İdlib’den Türkiye’ye doğru göçün önümüzdeki haftalarda artacağı uyarısında da bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İdlib’den 50 bin kişi Türkiye’ye geliyor” sözleriyle ilgili de konuşan Levent, “Türkiye’ye gelen 50 bin kişinin profilini, nasıl geldiğini, hangi şartlardan geçeceklerini bilmiyoruz. Şimdi oradan gelecek insanlar ağırlıklı olarak oradaki cihatçı ve silahlı grupların aileleri, çevreleri, yakınları ve hatta kendileri olacaklar. Ancak bunun dışında hatırı sayılır bir sivil nüfus da var” diyor.

Türkiye’nin artık bir karar vermesi gerektiğini belirten Levent, şöyle devam ediyor:

“Artık çok manevra yapabileceği bir alanı da kalmadı. Türkiye bütün bu insanlara sınırları açacak mı, açmayacak mı belli değil. Bu insanlara sınırları açarsa Türkiye ne tür insanlarla karşılaşacak belli değil. Diğer taraftan sınırı açmazsa ne olacak belli değil. Çünkü bu insanların ağırlıklı olarak cihatçı ve cihatçı yakını oldukları biliniyor. Bu saatten sonra Türkiye’nin İdlib operasyonunu tamamen durdurması, iptal etmesi çok olası değil. Gerçi önümüzdeki haftalarda bir Putin-Erdoğan görüşmesi olacak. Bir kez daha operasyonun ertelenmesi mümkündür ancak İdlib operasyonu nihai operasyona doğru gidiyor.”