ENKS'ten Özerk Yönetim'e çağrı

ENKS'ten Özerk Yönetim'e çağrı

Rojava’da Kürt birliği için son dönemlerde olumlu gelişmeler yaşanıyor. Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS), Rojava’da ortak bir yönetim kurulmasını ve tarafların birbirlerine saygı göstermesini istiyor.ENKS’li yetkililere göre, bugüne kadar 149 üyeleri Özerk Yönetim zindanlarına girip çıktı.

Rojava’da son dönemlerde Kürtler arası birlik için taraflardan yapıcı açıklamalar ve görüşmeler yapılıyor. Ancak sorunların çözülmesi için çalışmaların devam etmesi gerekiyor. Özerk Yönetim tarafından siyasi çalışmaları serbest bırakılan ENKS halen ofislerini açmadı.

Rûdaw’da yer alan habere göre, ENKS bileşeni Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDKS) Yürütme Kurulu Üyesi Nafih Abdullah, “Rojava’dan çıkarılan halkımız halen dışarda. Dergimiz şu ana kadar yasaklı ve siyasi çalışmalarımız da sınırlandırılmış bir şekilde devam ediyor” dedi.

ENKS, yeni bir dönemin başlamasının ön şartı olarak Özerk Yönetim’den zindanlardaki 10 üyelerinin serbest bırakılmasını istiyor.

Özerk Yönetim ENKS’li bir üyeyi serbest bırakırken, geriye kalan 9’u için de komisyon kurma kararı aldı.

Özerk Yönetim İç İşler Komitesi Eş Başkanı Hêvî Mustafa, “Komisyonun kaç kişiden oluşacağı netleşmedi ancak İç İşleri Komitesi’nin organizetörlüğünde Demokratik Suriye Güçleri ve Asayiş ile koordinasyon içinde çalışacak” ifadelerini kullandı.

ENKS ve Demokratik Birlik Partisi (PYD) arasındaki anlaşmazlıklar Suriye krizi ile birlikte başladı.