İngiltere Dışişleri Bakanı: Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmiyor

53 İngiliz milletvekilinin, Dışişleri Bakanı Dominic Raab’a Türkiye’deki baskı ve ihlallere ilişkin gönderdiği mektuba Raab cevap verdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı: Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmiyor

Milletvekilleri, Raab'a hitaben kaleme aldıkları mektupta, İngiltere'nin Türkiye'yle ilişkilerinde atılmasını istedikleri adımları sıralanmıştı. Mektupta özellikle “Erdoğan liderliğinde Türkiye’deki demokrasi yapısında ciddi gerileme yaşanmasından dolayı” duyulan endişe dile getirilmişti.

Mektupta ayrıca, HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin gasp edilmesi ve hapis cezasına çarptırılması ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan'ın gözaltına alınması örnek verilerek, söz konusu eylemlerin "Türkiye'nin demokratik değerleri ne ölçüde paylaştığı konusunda" şüpheleri arttırdığı vurgulanmıştı.

Dışişleri Bakanı Raab’ın mektuba cevabında Türkiye’deki gelişmeleri yakından ve kuşkuyla takip ettiğini vurguladı.

Raab, “Türkiye'nin ulusal ve uluslararası insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmekte yetersiz kaldığına inanıyor, endişelerimizi dile getiriyoruz. Bunu, Temmuz 2020'de İngiltere'ye yaptığı ziyarette Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığım görüşmede dile getirdim. Önümüzdeki aylarda tekrar gündeme getireceğim” dedi.