Irak Başbakanı Sudani Fransa’da Macron’la bir araya geldi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Elysee Sarayı'nda görüştü.

Irak Başbakanı Sudani Fransa’da Macron’la bir araya geldi

Ziyareti kapsamında önce Fransa Başbakanı Elisabeth Borne ile görüşen Sudani, daha sonra Elysee Sarayı'nda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından kabul edildi.

Irak Başbakanı, Fransa Cumhurbaşkanı Macron tarafından kabul edilmesinin ardından attığı tweete, "Dostum Sayın Macron ile iki ülke arasındaki işbirliğini çeşitli alanlarda genişletmek için bir yol haritası belirleyen Stratejik Ortaklık Anlaşmasını az önce imzaladım” dedi.

Irak Başbakanı Sudani ve beraberindeki heyetin gündem maddelerinden bazıları, yolsuzlukla mücadele ve Rafidain Bank'tan zimmete geçirilen 2,5 milyar dolarlık vergi fonunun geri alınması, ikili mutabakat zaptları ile kültürel miras ve tarihi eserlerin bakımına ilişkin ortak deklarasyonun imzalanması oldu.

Sudani, hükümet yetkililerinin yanı sıra hayati ulaşım projelerini hayata geçirmek amacıyla Fransız şirketlerinin temsilcileriyle de görüşecek.

Macron Aralık ayında Ürdün'de, Irak'ın istikrar ve güvenliğine destek sağlamayı amaçlayan 2. Bağdat İşbirliği ve Ortaklık Konferansı'na katılmıştı.

Irak Maliye Bakanlığı tarafından Ekim ayında yapılan soruşturmada, Maliye eski Bakanı Ali Allavi'nin görev süresi boyunca Eylül 2021 ile Ağustos 2022 arasında Bağdat'taki Rafidain Bank'taki Genel Vergi Komisyonu hesabından 2,5 milyar dolarlık vergi fonunun çalındığı ortaya çıkmıştı.

Sudani, çalınan parayı geri almanın kabinesi için en önemli öncelik olduğunu defalarca ifade ederek faillerden hesap sorulacağına söz vermişti.

Soruşturmanın baş zanlılarından biri olan Nur Zuhair Casim, zimmetine geçirdiğini kabul ettiği 1.1 milyar doları iki hafta içinde ödemesi şartıyla Kasım ayı sonlarında kefaletle serbest bırakılmıştı. Yaklaşık iki ay sonra, çalınan vergi fonlarının yalnızca 216 milyon dolarının geri alındığı açıklanmıştı.