'Kasım Süleymani'nin yolu birçok defa Kürtlerle kesişti'

'Kasım Süleymani'nin yolu birçok defa Kürtlerle kesişti'

Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani'nin Bağdat'ta ABD güçleri tarafından drone'larla vurularak öldürülmesinin ardından, Süleymani'nin geçmişine dair detaylar da gün yüzüne çıkmaya başladı.

Şiiler için 'kahraman' Sünni dünya içinse büyük ölçüde 'katil' olarak görülen Süleymani, için 'İran'ın Ortadoğu'daki heykeli' benzetmesini yapan Rudaw yazarı Necmi Orta, Şii komutanın hayat hikayesinin birçok defa Kürtlerle kesiştiğine dikkat çekti. 

Orta, "Zira Süleymani bu yolda ilk basamağını Kürtlerin sırtına basarak çıktı" yorumunu yaptı ve ekledi:

"Süleymani, bir figür olarak öne çıktığı dönem boyunca Kürt liderlerle ilişkilerini çeşitli zamanlarda ve çeşitli vesilelerle kesintisiz sürdürmüşse de Rojhılat’ta ve gerekse de Güney Kürdistan’da Kürtlere karşı yaptıkları nedeniyle hafızalarda “zorbanın kılıcı” olarak yer edindi" ifadelerini kullandı.

Orta, Süleymani'nin, 1979’da, Mahabad’da Kürtleri’nin ayaklanmasını 22 yaşındayken bastırdığında İran rejiminin dikkatini çektiğini hatırlattı ve bu görevinin ardından, Kirman’daki Devrim Muhafızları Kudüs Garnizonu'nun başına getirildiğine dikkat çekti.

Saddam rejimine karşı, Süleymani'nin Kürt liderler Mesud Barzani ve KYB eski Genel Sekreteri Celal Talabani ile ilişkiler kurduğuna değinen Orta, Süleymani'nin Kürt kamuoyu önderlerinden Dr. Abdurrahman Kasımlo'nun Viyana'da öldürülmesinden sorumlu olduğuna dair iddialara işaret etti. 

Orta, Süleymani ve Kürtler arasındaki ilişkileri şu satırlarla özetledi:

"Süleymani’nin 2016’da PKK’nin kurucularından Cemil Bayık ile Süleymaniye’de görüştüğü ve Bayık'tan PKK'nin Musul'u kurtarma operasyonuna katılmasını talep ettiği ileri sürüldü.

Kasım Süleymani’nin ismi Güney Kürdistan’da Kürtlere karşı faaliyetlerinin en çok da 16 Ekim 2017’de yaşanan olaylarda geçti. Bu süreçte Erbil-Bağdat-Süleymaniye üçgeninde dokuduğu mekik belki de en somut olarak kendisini ifşa ettiği dönem oldu.

Öyle ki Reuters ajansı, Kasım Süleymani'nin Kerkük saldırısında Kürtlere “Kerkük'ten çekilmezlerse dağa sürüleceklerini” söylediğini yazdı.

Irak ordusu ve Heşdi Şabi’nin Kerkük ve diğer Kürdistani bölgeleri işgal etmesinde İran’ın açık desteğinin yanı sıra Süleymani’nin tavrı da ön plana çıktı. Bu olaylar Kürtlerin yüreğinde derin bir yara olarak kaldı.

Kimi kaynaklar da kendi ağzından, “Kürtlerden zaman kalsa Amerika ile savaşacağız” dediğini ve Kürtleri Şiiler nezdinde hedef haline getirdiğini iddia etti.

Kasım Süleymani’nin Suriye’de bulunduğu dönemde PKK ile ilişkilerini de kullanarak Demokratik Suriye Güçleri ile çeşitli temaslar kurduğu, İran güçlerinin Rojava ve Suriye’nin doğusunda yerleştirilmesinde etkin rol aldığı gizli kapılar ardında konuşuldu.

Süleymani’nin ölümü ile İran’ın Ortadoğu’daki Şii Hilali’nde kırılan Zülfikar Kılıcı’nın arkasından yaşanacak gelişmeler herkes gibi Kürtleri de düşündürüyor."

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz