Kerim: Elbet bir gün Kerkük Irak’tan ayrılacak

Kerim: Elbet bir gün Kerkük Irak’tan ayrılacak

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, “Irak Hükümeti Kerkük’ün onlara ait olmayacağını bildiği için kente hiç destek ve hizmet sunmadı” dedi.

Kürdistan24 TV’de yayınlanan Basi Roj (Günün Konusu) programının konuğu olan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim referandum süreci ve Kerkük’le ilgili gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu.

Kerim şunları söyledi: “Baas rejimi yıkıldıktan sonra 2003 yılında Kerkük’e gittiğimde orada yeni hiçbir şey yoktu. Bizim Kerkük’te bırakıp gittiğimiz eski şeyler çürümüştü. Kürtlerin olduğu mahallelerde evlerin yenilenmesine izin verilmiyordu. Kürdün evini bir Arap’a satmasına izin veriliyordu. Ama Kürtler ev satın alamıyordu. Onlar Kerkük’e ne kadar saldırsalar da biz Bağdat hükümetinin politikasına rıza göstermedik ve elbet bir gün Kerkük Irak’tan ayrılacaktır. Bağdat Kerkük’e hiç önem vermedi. Hizmet ve destek sunmadı.”

Kerkük halkının büyük çoğunluğunun referandumda “evet” diyeceğini belirten Kerim şöyle konuştu: “Referanduma karşıtlık yapanların başka ajandalara hizmet ettikleri belli ama Kerkük halkının büyük çoğunluğu ‘evet’ diyecek. Kürdistan’da sistemin çöktüğünü, özgürlüğün olmadığını söyleyenler nasıl ‘hayır’ propagandası yapabiliyor. Özgürlük olmasaydı bu olmazdı. Demek ki özgürlüğün olmadığını iddia etmek doğru değildir.