Kürt kütüphaneci Amed Demirhan'a ABD'den ödül

Kürt kütüphaneci Amed Demirhan'a ABD'den ödül

Dünyanın en prestijli kütüphanecilik ödülleri arasında yer alan Humphry/OCLC/Forest Press Award for International Librarianship (Uluslararası Orman ve Kütüphanecilik Ödülü) ödülü bu yıl Uluslararası Amerikan Kütüphane Birliği (ALA) tarafından Amed Demirhan'a verildi.

ALA Ödül Alt Komitesi, Demirhan için "uluslararası kütüphaneciliğe katkılarıyla kütüphanecilerin dünyada nasıl bir fark yaratabileceğinin olağanüstü bir örneği" ifadelerini kullandı.

Demirhan daha önce de Nijerya Üniversiteleri Kütüphanecileri Komitesi'nden "En İyi Üniversite Dijital Kütüphane Hizmetleri" ödülünü almıştı. Demirhan 2009 yılından bu yana ALA Yıllık Konferansı'nda Uluslararası İlişkiler Yuvarlak Masası üyeliği yapıyor.

Akıllı kütüphaneleri savunması ve özellikle üçüncü dünya ülkelerindeki kütüphanecilik çalışmalarıyla bilinen Demirhan, Kürdistan Hükümeti'nin daveti üzerine aldığı Barzani Ulusal Anıtı Genel Müdürü / Direktörlüğü görevini de yürütüyor.

Demirhan kimdir?

Amed Demirhan kütüphanecilik kariyerine ABD'de başladı. ABD'de 2001 yılında Broward County Kütüphanesi'nde başladığı kariyerine  bir süre Kürdistan'da devam etti. Kürdistan'da Hewler Üniversitesi'nde çalışmalar gerçekleştiren Demirhan, burada uluslararası standartlara uygun ilk kütüphanenin kurulmasına öncülük etti. Kariyeri boyunca bilgiye açık erişim ve e-kaynakları savundu. Daha sonra 2011'de Nijerya'ya taşınan ve  Nijerya Amerikan Üniversitesi Kütüphanesi (AUNL) direktörü olarak  çalışan Demirhan, burada geleneksel bir kütüphaneyi tamamen dijital ortama aktardı. "Yüzde 99.9 elektronik kaynak" kampanyasını başlatan Demirhan, kitapları mobil uygulama ve bilgisayar ortamına taşıyarak yeşilin korunmasına yönelik kampanyalar başlattı.