NATO, Polonya’da İsveç ordusu ile ortak tatbikat düzenledi

NATO birlikleri İsveç ordusu ile birlikte Polonya’da askeri tatbikat düzenledi.

NATO, Polonya’da İsveç ordusu ile ortak tatbikat düzenledi

Yaklaşık 3 bin asker, ABD ordusunun müttefik ve partner ülkelerle arasındaki askeri işbirliğini arttırmak üzere düzenlediği Küresel Defender 22 tatbikatına katılıyor.

 İsveç 100 askerle tatbikata katıldı ve ABD askerleriyle birlikte bir nehir köprüsü inşa ediyor.

İsveç ordusu komutanı Peder Hertzberg, "Bu tatbikat, yeteneklere, teçhizata ve eğitimli birliklere sahip olduğumuzu kanıtlıyor. NATO'ya katılmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Türkiye dışında NATO üyelerinin çoğu, komşu İsveç ve Finlandiya'nın askeri ittifaka katılmasından yana. Joe Biden, Beyaz Saray'da iki ülkenin liderlerini ağırladı ve ABD'nin desteğini dile getirdi.

Biden, "İsveç ve Finlandiya'nın güçlü demokratik kurumları, güçlü ve şeffaf bir ordusu ve ekonomisi var. NATO üyeliğinin tüm şartlarını karşılıyorlar. Kuzeyde iki yeni NATO üyesine sahip olmak ittifakımızın güvenliğini güçlendirecek" değerlendirmesinde bulundu.

NATO’ya her iki ülkenin üyesi olmasına tek engel,  PKK ve kanadı olarak adlandırdığı diğer güçleri desteklediğini ve barındırdığını söyleyen Türkiye.

Türk yetkililer "İsveç ve Finlandiya terör örgütlerine ev sahipliği yapıyor. PKK ve YPG'yi evlerinde ağırlıyorlar. Maddi ve silah desteği sağlıyorlar. Biz iki ülkenin üyeliğine hayır" diyeceğiz şeklinde art arda açıklamalar yaptı. 

Türkiye Adalet Bakanlığı'na göre, Türkiye son beş yıl içinde Finlandiya ve İsveç'ten 17 PKK üyesinin iadesini talep etti, ancak her iki ülke de bunu reddetti.

İsveç ayrıca 2016'dan beri Rojava’daki özerk yönetime 50 milyon dolar yardım sağladı. Bu adım Türkiye hükümeti tarafından ciddi endişelere neden oldu.

İsveç Başbakanı Ann Linde yaptığı açıklamada "NATO müttefiki olarak Türkiye'nin güvenliğine bağlıyız. Terör konusunu ciddiye alıyoruz. Terörü her şekilde kınıyoruz ve aktif olarak savaşacağız" dedi.