'Türkçe bilmiyor' diye havalimanında alıkonuldu: Valilikten açıklama geldi

İstanbul Havalimanı’nda yaşlı bir kadının Türkçe bilmediği için kendini anlatamadığı ve saatlerce hizmet alamadığına dair paylaşılan videoya ilişkin İstanbul Valiliğinden açıklama geldi.

'Türkçe bilmiyor' diye havalimanında alıkonuldu: Valilikten açıklama geldi

Valilik videoyu “art niyetli olduğu"ve "devlet aleyhine propaganda” olarak değerlendirdi.

Açıklama, 17 Ocak'ta Van’dan İstanbul’a gelen 80 yaşındaki yaşlı kadının İstanbul Havalimanı'nda yaşadıklarını bir video aracılığı ile oğlu tarafından sosyal medyada paylaşılması ardından geldi.  

Sosyal medyada, Türkçe bilmeyen Kürt  bir kadının hizmet alamadığı ve 2,5 saat boyunca havalimanında bekletildiğine dair paylaşılan video büyük ses getirdi.

"2,5 saattir annem içeride rehin"

Videoyu paylaşan kişinin “İstanbul havalimanında dünyanın 3’üncü büyük havalimanında bu gariban anamı kimseye anlatıp dışarı çıkaramadım. Neden? Dili olmadığı için. Okuması olmadığı için, yazması olmadığı için. Ülkesinde vergisini ödediğim uçağın yetkilisi bana yardımcı olamıyor. 2,5 saattir annem içeride rehin” dedi.

"Benim annemin dili yok"

Videoyu paylaşan kişinin “Arap’ın dili var. Azerinin dili var. İngilizin dili var. Şunun bunun dili var. Benim annemin dili yok. Benim annem kendisini anlatamadığı için 2,5 saattir bu kapıdan dışarı çıkaramadım. Bu da Türkiye’nin ayıbı olsun. Yarın bizden oy isteyecekler. Dersiniz ya kardeşiz!” sözleri ile sitem ettiği görülüyor.

Valilikten açıklama: Gerçek dışı 

Sözkonusu video sosyal medyada yayınlanması ardından İstanbul Valiliği söz konusu videoya ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada olayın tamamen yanlış anlaşılmadan kaynaklandığı ve iddiaların “gerçek dışı olduğu” belirtildi.

Açıklamada, Van'dan İstanbul'a seyahat eden S.Ç. isimli vatandaşın uçuş öncesi Wheel Chair (Refakatli Tekerlekli Sandalye) hizmeti için herhangi bir talepte bulunmadığı, ancak uçuş ekibinin durumu fark etmesi üzerine gerekli talebin yapıldığı ifade edildi. Vatandaşa uçaktan inişinden itibaren havalimanı çıkışına kadar gerekli hizmetin sağlandığı belirtildi.

Valilik tarafından paylaşılan zaman çizelgesine göre, S.Ç'nin uçağın inişinden sonra tekerlekli sandalye ile alınıp, bagajını aldığı ve havalimanından ayrıldığı süreç detaylı bir şekilde açıklandı. Bu süreçte, vatandaşın havalimanında bekletildiğine dair iddiaların gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.

Açıklamada “Yaşlı vatandaşımızla ilgili çekilen videonun tamamı en hafif tabirle art niyetli olup, devletimiz aleyhine propaganda yapmaktan öte amaç taşımadığı anlaşılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Valilik açıklamasının tamamı şu şekilde:

“17.01.2024 günü saat 15.00 sıralarında İstanbul Havalimanı’nda yaşanan ve sosyal medyada “Türkçe bilmediği için havalimanında hizmet alamadı ve 2 buçuk saat rehin kaldı” şeklinde iddialarla paylaşılan olaya ilişkin:

17.01.2024 TK2751 Van'dan İstanbul Havalimanı’na gelen 1944 doğumlu S.Ç.’ nin uçaktan iniş süreci şu şekilde gerçekleşmiştir:

14.26 Uçak piste iner,

14.36 Körük kapısındaki uçaktan çıkar,

14.44 Tekerli sandalye ile alınır,

14.51 Bagaj alım salonuna bırakılır,

15.05 6A bagaj bandı yanına geçer,

15.39 bagajını alır,

15.41 Bagaj alım salonundan çıkar,

15.42 Bagaj alım salonu önünde video çekilir.

S.Ç. isimli vatandaşımız, Van’dan İstanbul Havalimanı’na gelmiştir. Vatandaşımızın ya da yakınlarının, uçağa binmeden önce talepte bulunması gereken Wheel Chair (Refakatli Tekerlekli Sandalye) hizmeti için başvurmadığı, Van’dan hareket ederken anlaşılmış ve İstanbul Havalimanı’nda gerekli talep, uçak ekibi tarafından yapılmıştır. Uçuş ekibinin yaptığı talep doğrultusunda vatandaşımıza uçaktan inişinden, Havalimanı çıkış noktasına kadar talep edilen hizmet verilmiştir.

Yaşlı vatandaşımızla ilgili çekilen videonun tamamı en hafif tabirle art niyetli olup, devletimiz aleyhine propaganda yapmaktan öte amaç taşımadığı anlaşılmaktadır.