Rus medyası, Libya'ya gönderilen ÖSO'cular' dosyasını açtı

Rus medyası, Libya'ya gönderilen ÖSO'cular' dosyasını açtı

Ankara ile Moskova arasındaki İdlib gerilimi, iki ülkenin medyaları aracılığıyla birbirine yönelttiği suçlamalarla daha da tırmanıyor. 

Suriye rejim güçlerinin açtığı ateş sonucu beş Türkiye askeri ve üç sivilin hayatını kaybetmesinin ardından, Türkiye ile Rusya karşılıklı açıklamalarla birbirini suçlarken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna'da verdiği mesajlar, krizi yeni bir evreye taşımış görünüyor.

Libya'da da farklı cephelerde faaliyet gösteren iki ülke, şimdi de medyaları aracılığıyla, birbirinin 'kirli çamaşırları'nı dökmeye başladı.

Kremlin'e yakın Russian Federal News Agency (FAN), Türkiye aracılığıyla Libya’ya giden Suriyeli ‘direnişçiler’ dosyasını açtı.

FAN, Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki bin 200 kadar cihatçı savaşçıyı İzmir’deki kamplarda eğittikten sonra savaşmaları için Libya’ya gönderdiğini iddia etti. 

Türkiye'nin Suriye harekatları sırasında öncü kuvvetler olarak kullanılan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanlarının bir süredir Libya'da savaştığı biliniyordu.

Haberde şu iddialara yer verildi:

Suriyeli militanlar, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti saflarında Libya Ulusal Ordusu’na karşı savaşmaları için Libya havayollarına ait bir uçakla Mısrata kentine gönderildi. 

Savaşçı başına ödenen 2 bin doların finansmanını ise Katar sağlıyor.

Suriyeli militanların yanı sıra, iktidara yakın özel güvenlik firması SADAT’tan da 50 kadar eğitmen, Türk ordusu mensubu eğitmenlerle birlikte Libya’nın başkenti Trablus’a gönderildi.

Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile 2019 yılı sonunda, Akdeniz deniz sınırı yetki alanı mutabakat zaptı imzalayarak, iki ülkenin ekonomik münhasır bölgesini belirlemiş, bölge ülkeleri bu anlaşmaya karşı çıkmıştı.

Türkiye aynı zamanda, Meclis'ten geçirdiği tezkere ile Libya'ya asker gönderme kararı almıştı.

Erdoğan da Libya'ya peyder pey asker gönderilmeye başlandığını duyurmuştu.