Putin’den savaşı genişletme tehdidi

Putin, Polonya ve Litvanya’yı hedef alırken, kuvvetleri de gemileri hedef almaya hazırlanıyor

Putin’den savaşı genişletme tehdidi

Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi’nin aniden toplanması ve özellikle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın mensupları önünde, Kiev’in müttefikleriyle çatışma sahasını genişletmeye ilişkin yeni tehditlerde bulunması tartışmaların gidişatı hakkında spekülasyonlara yol açtı.

Putin, Doğu Avrupa ülkeleri ve ABD’ye karşı gerilimi tırmandırarak kapalı kapılar ardında devam edilen tartışmalara zemin hazırladı. Konsey üyeleri huzurunda konuşma yapan Putin, Ukrayna’daki devam eden savaşın genişlemesi ihtimaline doğrudan göndermede bulundu. Polonya ve Litvanya’nın politikalarını sert bir şekilde eleştiren Putin, bu iki ülkeyi çatışmayı körüklemekle suçladı. Ayrıca, Moskova’nın eski Sovyet alanındaki stratejik ortağı Belarus’un saldırıya uğrama ihtimaline dikkat çekti. Putin, Birlik Devleti’ne (Rusya-Belarus) yönelik tehditlerle mücadele etmek için ellerindeki tüm araçları kullanacaklarını belirtti.

Putin, Batı’nın “Ukrayna’nın sonuç vermeyen karşı saldırısından açıkça hayal kırıklığına uğradığını” söyledi. Aynı zamanda, “profesyonel bir şekilde çalışan ve görevlerini istikrarlı bir şekilde yerine getiren özel operasyonun liderliğinin” azmini övdü.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı dün, Karadeniz’deki filosunun gerçek mühimmatla yüzey hedeflerine füzeler fırlatma talimi yaptığını açıkladı. İki gün önce Rus tarafından Ukrayna limanlarına giden tüm gemilerin askeri hedefler olarak kabul edilebileceği yönünde bir uyarı gelmişti. Rusya, pazartesi günü Karadeniz üzerinden tahıl ihraç etme anlaşmasından çekildiğini ve Ukrayna’dan tahıl taşıyan gemiler için güvenlik garantilerini iptal ettiğini açıklamıştı.