SMO saflarında bölünme: SMO yönetimi ihanetle suçlanıyor

Türk hükümetinin Suriye Ulusal Ordusu (SMO) savaşçıları tarafından ele geçirilen 18 Suriye rejim askerini serbest bırakması, Ankara destekli cihatçı güç içinde bölünmenin doğmasına neden olduğu ileri sürüldü.

SMO saflarında bölünme: SMO yönetimi ihanetle suçlanıyor

Türk hükümetinin Suriye Ulusal Ordusu (SMO) savaşçıları tarafından ele geçirilen 18 Suriye rejim askerini serbest bırakması, Ankara destekli cihatçı güç içinde bölünmenin doğmasına neden olduğu ileri sürüldü.

Türkiye'nin ABD ve Rusya ile gerçekleştirdiği mutabakatlar nedeniyle SMO cihatçıları ile birlikte Rojava'ya düzenlediği harekat bir müddet duraklamıştı. Türkiye destekli milislerden oluşan bir SMO cihatçıları, Salı günü Suriye Arap Ordusu (SAA) askerlerine Serêkanîyê yakınlarında saldırmış, saldırı sonucu 18 Suriye askeri esir alınmıştı. 

Türkiye, rejim askerlerinin yakalandığını doğruladı ve serbest bırakılmalarını güvence altına almak için Rusya ile görüştüğünü söyledi. Rehineler Perşembe günü Rus askeri polisine teslim edildi.

Bazı Türkiye yanlısı gruplar, SMO liderlerini devir teslimin gerçekleşmesine izin verdikleri için “ihanet” ile suçladılar.

SMO’nun Halep'teki Devrim Ofisi Genel Kurulu, devir teslim haberinin kendilerini“şok ettiğini” ve bu durumun rejim hapishanelerinde tutulan muhalefet gruplarından “yüz binlerce tutukluya ihanet olduğunu” dile getirdiler ve "Suriye Ulusal Ordusu liderliğinin bu saçma sapmadan dolayı sorumlu olduğunu" vurguladılar.

Syria Network: 70'in üzerinde cihatçı SMO saflarından ayrıldı

Syria Network'te yer alan ve Türkiye destekli cihatçı kaynaklara dayandırılan bir diğer iddiya göre, SMO saflarında iç anlaşmazlık çıkması sonucu 25 SMO cihatçısının örgütten ayrıldığı ileri sürüldü. Ayrılma girişiminin Türkiye'nin SMO tarafından ele geçirilen 18 Suriye Ordusu esirini Rusya'ya teslim etmesinin ardından yaşandığı iddia edildi.

Kaynağa göre ayrılmaların sebebi Türkiye'nin sözde "Devrim'e ihanet ettiğini ileri süren cihatçıların "şehitlere ve tutuklulara ihanet" edildiğini ileri sürmeleri.

Haberde, farklı kaynakların ayrılmaların daha fazla olduğunu iddia ettikleri ve 70'i aşkın cihatçının SMO saflarından ayrıldığını ileri sürdükleri dile getirildi.

SMO askerlerin teslim olayını haklı çıkarmaya çalışıyor

SMO Tugayı, Suriye'nin kuzeyindeki Türk Ordusu ve Türkiye destekli SMO operasyonlarını kolaylaştırmak amacıyla sergilenen “geçici bir taktik” olduğunu söyleyerek rehinelerin serbest bırakılmasını haklı çıkarmaya çalıştı.

İkinci Tugayın "savaş şartlarının, diğer tarafın [Türkiye ve SMO cihatçılarının] savaşa devam etmesinin önünü açan bazı geçici taktikler uygulamasını gerektirdiğinden askerleri teslim ettiği dile getirildi.

Telegram'daki SMO bağlantılı Cerablus Kabusu Haber kanalı, ihaneti ve bölünmeyi dile getiren mesajlarla dolarken, kanal yanısıra askerlerin serbest bırakılmasının ardından onlarca savaşçının SMO saflarını terk ettiğini bildirdi.

Devir teslim süreci, grup içinde grubun komutanlarının yolsuzluk suçlamaları da dahil olmak üzere daha fazla eleştirinin oluşmasını sağladı.
 
SMO komutanları, 2018’de Türkiye ve ÖSO cihatçıları tarafından ele geçirilen Afrin'de sayısız eve el koymak ve onları kiralık ev olarak kullanmakla suçlanmaktalar.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG), SMO bünyesindeki cihatçıların büyük bir kısmının, Türkiye’nin bilgisiyle SMO’ya katılan İslam Devleti (IŞİD) ve El Kaide üyeleri olduğunu iddia ediyor.

SMO cihatçıları Suriya'de katıldıkları çatışmalarda savaş suçu işlemeleri nedeniyle uluslararası olarak eleştirilerin hedefinde bulunmaktalar. Suçlamalar sivilleri hedef almayı da içeriyor ve bu durum Rojava'yı hedefleyen son saldırılarda da defalarca belgelendi.