Tabqa yönetimi: ABD'den çekilmeyeceklerine dair garanti aldık

Tabqa yönetimi, ABD’den, şehir ve stratejik barajın bulunduğu kuzeydoğu Suriye’deki varlığını koruyacağına dair güvence aldığını açıkladı.

Tabqa yönetimi: ABD'den çekilmeyeceklerine dair garanti aldık

Tabqa yönetimi, ABD’den, şehir ve stratejik barajın bulunduğu kuzeydoğu Suriye’deki varlığını koruyacağına dair güvence aldığını açıkladı.

Tabqa hem kasabanın hem de Mayıs 2017'de ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (DSG) tarafından ele geçirilen, ülkenin en büyüğü olan stratejik Tabqa Barajı'nın adı.

Kurdistan 24'te yer alan habere göre, Tabqa’nın yasama konseyinin eşbaşkanı Şeyh Hamad el Faraj, Tabqa yönetiminin ABD’li yetkililerle” bir araya geldiğini ve "kendileriyle kalacaklarını garanti ettiklerini" iddia etti.

El-Faraj “Yani bu iyi bir işaret” dedi. “IŞİD'i ortadan kaldırdıktan sonra, iç güvenlik konusunda endişelenmemiz gerekiyor, çok fazla eğitim ve yardıma ihtiyacımız var.”

Nitekim, çok değil Pazar günü, IŞİD, Rakka'nın kırsalındaki Jadeedat al Khabur köyünde kabile liderlerini ve DSG'yi hedef alan bir saldırı gerçekleştirdi ve dört kişiyi öldürdü.

Eşbaşkan, Rusya ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kasabanın kontrolünü ele geçirmek için “istekli olduğunu”, ancak halkın Kürt liderliğindeki DSG ve ABD'nin kalmasını tercih ettiğini belirtti.

El-Faraj, sadece yasama meclisinin bir eşbaşkanı değil, aynı zamanda Suriye hükümetinin şehre geri dönmesine karşı çıkan Tabka'daki en büyük kabileden biri olan El Wilde aşiretinin de lideridir.

Trump'ın kararı Türkiye ve Şam'ı cesaretlendirdi

ABD Başkanı Donald Trump’ın Amerikan birliklerini Suriye’den çekme kararını açıklanmasından bu yana, Türkiye ve Şam gibi düşmanlarının cesaretlendiğini vurgulayan El Faraj, "Tabqa'da Nüfus çoğaldı. Rejimin kontrolü altında bulunan bölgeleri terk ederek bölgemize gelen yerinden edilmiş kişilere, ABD’nin kalacağı ve istikrarı uygulayacağı garantisini verebilmeliyiz."

Suriye hükümeti'nin, İran destekli militanlar da dahil olmak üzere nehrin batı tarafında birlikler seferber etmeye başladığına dikkat çeken El Faraj, “insanları korkutmak için sosyal medyada rejimin geri döndüğü şeklinde propaganda kampanyaları yapmaya başladılar” dedi ve ekledi "Trump geri çekileceğini açıkladığından sonra rejim bölgeye geri dönme hazırlıkları yapmaya başladı ve bu amaçla bölgede yaşayan insanları motive etmeye çalışıyorlar" dedi.