Türkiye'nin desteği, cihatçılar arasındaki savaş kızıştırdı

Türkiye'nin desteği, cihatçılar arasındaki savaş kızıştırdı

KRDNews

Suriye’nin İdlib bölgesinde Özgür Suriye Ordusu ve El-Kaide’ye bağlı gruplar arasındaki güç savaşı kızışıyor. Türkiye’nin de destek verdiği gruplar arasında adam kaçırma, öldürme, yaralama ve tutuklama olayları yaygın bir şekilde görülmekte.

Türkiye’nin olası bir Afrin harekatıyla Azez’den İdlib’e kadar uzanan bir bölgede hakimiyet sağlaması fikrinin olgunlaşmasından bu yana İdlib’teki gruplar arasında yoğun güç savaşı gruplar arasındaki çatışmaların artmasına neden oldu.

Özgür suriye Ordusu ve El-Kaide’ye bağlı cihatçı grupların savaş arenasına dönüşmüş olan İdlib’te, El-Kaide’ye bağlı Hayat Tahrir El-Şam örgütü Jabal Zawiyah bölgesini basarak birçok kişiyi türkiye lehine ajanlık yapmak ve savaşmamak gerekçesiyle tutukladı.

Bunun üzerine Türkiye ile işbirliği halindeki El Abbas Tugayları da İdlib’in kırsal bölgelerinde baskınlar düzenleyerek 20 Hayat Tahrir El Şam örgütü savaşçısını tutukladı.

Tutuklamalar, adam kaçırmalar ve suikastlerin günlük yaşamın bir parçası haline geldiği İdlib’te, Türkiye’ye desteğindeki gruplar ile karşıt grupların süregiden güç mücadelesi bölgedeki mevcut dengesizliği daha da tehlikeli bir noktaya çekiyor.