Zeyrek: AKP'den 15 vekil Davutoğlu için istifa etmeye hazırlanıyor

Zeyrek: AKP'den 15 vekil Davutoğlu için istifa etmeye hazırlanıyor

Türkiye’nin Rojava'ya yönelik askeri harekatının ardından ABD ve Rusya ile yaptığı anlaşmalarla birlikte bölgede sıcak gelişmeler yaşanırken, iç siyasette de AKP Milletvekili Mustafa Yeneroğlu’nun partisinden istifa etmesiyle birlikte eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski bakan Ali Babacan’ın parti kurma hazırlıkları ön planda.

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek bugünkü köşesinde AKP’den 10-15 vekilin daha Ahmet Davutoğlu için istifaya hazırlandığı yönünde duyuma sahip olduğunu ifade ediyor.

Yargıtay Başsavcılığı'nın rakamlarının da istifa konusunda Babacan ve Davutoğlu ile birlikte hareket eden siyasetçilerin yalnız olmadığını gösterdiğini belirten Zeyrek, “Geçmişe küçük bir yolculuğa çıkarsak durum daha da kolay anlaşılır: 2012 yılının Aralık ayında dönemin AK Parti Genel Başkan Yardımcılarından Ekrem Erdem kayıtlı üye sayılarının 8 milyona yaklaştığını belirtip, hedeflerini ilan etmişti: 12,5 milyon üye. Sonraki gelişmeler Ekrem Erdem'i haklı çıkaracak nitelikteydi. Partinin üye sayısı 10 Ekim 2013 günü itibariyle 8 milyon 83 bin 66'e ulaşmıştı” diye aktarıyor.

Ahmet Davutoğlu’nun girdiği ikinci seçimde oyların yüzde 50’ye, üye sayısının da 10 milyona dayandığını hatırlatan Zeyrek, şu ifadeleri kullanıyor:

“2018'in Ağustos ayında partinin 6. Olağan Kongresinde üye sayısı 10 milyon 719 bin 234 olarak açıklandı. Bu birçok ülkenin nüfusundan büyüktü ve 2012'de ilan edilen rakama (12 Milyon) çok yakındı. O kongreden sonra AK Parti'nin kan kaybı sandıkla sınırlı kalmadı. Yargıtay kayıtları 1 Temmuz 2019 tarihi itibariyle üye sayısının 9 milyon 931 bin 103'e düştüğünü gösteriyordu. Bu rakam 6 Eylül 2019'da daha da azalarak 9 milyon 874 bin 843'e düşmüştü. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 290 bin üyeliğin ölüm nedeniyle düştüğünü açıklasa da bir yılda boşalan üyeliklerin sayısı 844 bin 391'in üzerindeydi. Üstelik, yaklaşık 60 bin üye, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu ve onlarla beraber hareket eden isimlerin istifa ettiği son 3 ayda istifa etmiş. AK Parti'den bir yılda ayrılan üyelerin sayısının CHP'nin toplam üye sayısının (Yaklaşık 1 milyon 250 bin kişi) yarısından fazla olduğunu düşününce bu rakam daha da çarpıcı hale geliyor.”

AKP’de en yaygın istifa gerekçesinin “Kuruluş felsefesinden uzaklaşılması” olduğunu söyleyen Zeyrek, “İkinci en çok aldığım yanıt, ‘Bu partide artık bize yer yok. Kalsak da tutunamayız’ cümlesiyle özetlenebilir. Bir başka yanıt daha var ki bu görüşü halihazırda partide üyeliği olanlar, hatta yönetici konumunda bulunanlar da dile getiriyor. O da partinin yönetimden (yürütmeden) iyice uzaklaşması” diyor.

AKP’de artık “atanmış” ya da “seçilmiş” ayrımı kalmadığına dikkat çeken Zeyrek, şöyle devam ediyor:

“Sadece milletvekillerini, bakanları değil, bakan yardımcılarını, en üst düzey bürokratları da Cumhurbaşkanı tek başına belirliyor. Haliyle, yürütme içindeki ya da yasama ile yürütme arasındaki çekişmelerin temelinde ‘Beni buraya getiren Sayın Cumhurbaşkanı'dır’ cümlesi yatıyor. Bakan ile yardımcıları ya da bürokratlar arasındaki hiyerarşi bu cümle nedeniyle ortadan kalkabiliyor. Sorunun kaynağının milletvekilleri ile bakan ya da bakan yardımcılarının iletişimsizliği olduğu düşünülüyordu. TBMM'de nöbetçi bakan uygulaması, milletvekillerinin Bakanlarla, bakan yardımcılarıyla daha sık buluşması mevcut sorunları çözmeye yetmedi. Yakında bir kabine değişikliği olur ve yürütmede AK Parti'nin ağırlığı artarsa şaşırmayacağım.”