26 yıl sonra KDP-İ Peşmergeleri şehirlere indiler!

Rojhılat’ın bazı kentlerinde şehir merkezine giren Peşmergelerin görüntüleri sosyal medya üzerinden paylaşıldı. KDP-İ Peşmerge Güçleri Komutanı Kawe Emini, “İhtiyaç duyulan he an şehirlerde oluruz” dedi.

26 yıl sonra KDP-İ Peşmergeleri  şehirlere indiler!

21 Mart Newroz gecesi Rojhılat’ın Urmiye vilayetine bağlı Şino ile Sine vilayetine bağlı Bane ve Saqiz kentlerinde gruplar halinde kent merkezlerine inen Peşmergelerin görüntüleri sosyal medya üzerinden paylaşıldı.

Görüntülerde, Peşmergelerin Kürdistan bayrağı taşıdığı ve karşılaştıkları vatandaşların Newroz’unu kutladıkları görülüyor.

Peşmergeleri görmenin şaşkınlığını yaşayan vatandaşların bir kısmı sevgi gösterisinde bulunurken bir kısmının da can güvenlikleri için şehirlerden çıkmalarını istediği anlaşılıyor.

26 yıl sonra bir ilk

Şino sakinlerinden biri, “Peşmergeler şehre gelip Newroz’umuzu kutladı. Halka, 'korkmayın biz yanınızdayız., sizin için buradayız' dediler, yarım saat kadar kalıp tekrar gittiler” diye konuştu.

İran Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP-İ) yakın kaynaklar, görüntülerin yeni olduğunu ve KDP-İ Peşmergelerine ait olduğunu söyledi.

Kaynaklar, Peşmergelerin hala bölgede bulunduğunu, görüntülerin paylaşılmasının ardından İran güvenlik güçlerinin alarma geçerek sınır bölgelerini tuttuğunu ve çatışma olasılığının yüksek olduğunu aktardı.

Öte yandan Rûdaw’a konuşan KDP-İ Peşmerge Güçleri Komutanı Kawe Emini de, görüntülerin kendi Peşmergelerine ait olup olmadığını yanıtsız bırakarak, “Rojhılat’ın tüm kentlerinde Peşmergelerimiz var zaten. İhtiyaç duyulan her an şehirlerde oluruz. Bu normal bir durum ve ilk değil” diye konuştu.

Emini, görüntüler hakkında, “Bizim Peşmergelerimize Newroz’da şehirde görünmeleri gibi bir talimatımız olmadı. Ancak eğer böyle bir eylem yapılmışsa da bu oradaki güçlerimizin kendi inisiyatifi ile aldığı bir karardır” dedi.

Rojhılat’taki Kürt partilere bağlı Peşmergeler en son 1995 yılında silah ve üniformalarıyla Newroz kutlamak için şehir merkezlerine inmişti.

İran’dan resmi açıklama yok

İran hükumeti görüntüler hakkında henüz herhangi bir açıklama yapmadı.

Ancak Sine Vali Yardımcısı Muhammed İbrahim Zari, koronavirüs salgınını gerekçe göstererek turistlerin Peşmergelerin göründüğü Bane ve Saqiz kentlerine 72 saat süre içerisinde gitmemelerini istedi. (Rudaw)