ABD Kongre üyelerinden Biden’a ‘Kürdistan Bölgesi’ ve ‘Kürtler’ için çağrı!

ABD Kongre üyeleri Michael Waltz, Michael McCaul ve Joe Wilson, Başkan Joe Biden'a yazdıkları mektupta, "İran bağlantılı unsurların Kürtlere ve Kürdistan Bölgesi’ne yönelik kabul edilemez yaklaşımlarına son verilmesi için her türlü çabayı göstermesi" çağrısında bulundu.

ABD Kongre üyelerinden Biden’a ‘Kürdistan Bölgesi’ ve ‘Kürtler’ için çağrı!

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Michael McCaul, Dışişleri Komitesi üyesi Michael Waltz ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika Alt Komitesi Başkanı Joe Wilson, Irak’ta Kürdistan Bölgesi’ne yönelik yaklaşımlar ve Kürtlerin durumu ile ilgili bir mektup yazdı.

“Sizleri, Irak'ta İran'a bağlı unsurlar tarafından Iraklı Kürtlere ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne yönelik kabul edilemez yaklaşıma son verilmesi için her türlü çabayı göstermeye çağırıyoruz” denilen mektupta, ABD'nin Irak’ta Kürdistan'ın özerkliğini tanıyan 2005 anayasası destekle konusunda oynadığı rolü hatırlatıldı.

Kürdistan Bölgesel Hükümeti’nin Irak’ta ABD'nin en güvendiği yönetimlerinden biri olduğuna vurgu yapılan mektupta, Kürtlerin bugün Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zeydan'ın da bulunduğu taraflarca ekonomik, siyasi ve hukuki olarak baskı altına alındığı, İran ve İran destekli unsurlar tarafından askeri tehditlere maruz kaldığı kaydedildi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani başkanlığındaki Bakanlar Kurulu'nun memur maaşlarının ödenmesine yardımcı olmak için Kürdistan Bölgesi’ne 2,1 trilyon Irak dinarı “borç” vermeyi kabul ettiği bilgisine yer verilen mektupta, “Ancak çok daha önemlisi, Irak-Türkiye boru hattının kapatılması Kürdistan Bölgesi’nin gelirinin büyük bir kısmını kesmiştir. Bu durum petrol fiyatlarının yükseldiği ve İran'ın, ABD'nin yaptırımlarına rağmen cezasız görünerek petrol ihraç edebildiği bir döneme denk geliyor” ifadelerine yer verildi.

Mektupta, Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’in 15 Ağustos tarihli açıklamasında Bağdat, Ankara ve Erbil arasında sonurunun çözümü ile ilgildiklerini belirttiği ve “Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile olan ortaklığımız daha geniş ilişkilerimizin temel taşı olmaya devam ediyor" dediğine vurgu yapıldı.

Başbakan Mesrur Barzani’nin Biden’a ve Beyaz Saray’a yazdığı 3 Eylül tarihli mektubunda “Size tarihimizin kritik bir dönemecinde üstesinden gelmekte zorlanacağımızdan korktuğum bir dönemeçte yazıyorum. Ekonomik olarak kan kaybediyor, siyasi olarak zayıflıyoruz. Başbakanlık görevim boyunca ilk kez, bize karşı yürütülen bu onursuz kampanyanın ABD'nin 2003’te destek verdiği ve o günden bu yana desteklediğini iddia ettiği Federal Irak modelinin çöküşüne neden olabileceğine dair ciddi bir endişe içindeyim” şeklindeki sözlerine yer verilen mektupta Dışişeri Bakanı Blinken'ın Kürdistan petrolü için verdiği taahhütlerin başarıyla sonuçlanmadığı belirtildi.

Bunun için Irak’ta “yeni bir stratejiye ihtiyaç olduğu” kaydedilen mektupta, “Biz bu konuyu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki toplantınızda Başbakan Sudani ile gündeme getirmenizi rica ediyoruz. Ayrıca Bakan Blinken'in atacağı yeni somut adımlar hakkında bizi bilgilendirilmenizi rica ediyoruz” denildi.