Bafıl Talabani’den Süleymaniye’deki havalimanına saldırıya ilişkin ilk açıklama

Süleymaniye’nin Erbet nahyesindeki havalimanına saldırıyı sert bir dille kınayan KYB Genel Başkanı Bafıl Talabani, bunun Kürdistan Bölgesi'ni “istikrarsızlaştırmayı amaçladığını” söyledi. Talabani Irak hükümetini “Kürdistan topraklarını korumaya yönelik anayasal ve ulusal görevini" yerine getirmeye çağırdı.

Bafıl Talabani’den Süleymaniye’deki havalimanına saldırıya ilişkin ilk açıklama

Bugün öğleden sonra saat 14:05’te Süleymaniye’nin Erbet ilçesindeki tarım havalimanında şiddetli bir patlama meydana geldi.

Rûdaw’a konuşan Erbet Nahyesi Müdürü Daban Muhammed, havalimanına insansız hava araçları ile saldırı düzenlendiğini açıkladı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı Anti-Terör Birimi üyesi 3 Peşmergenin hayatını kaybettiği saldırıda 3 Peşmerge de yaralandı.

KYB Genel Başkanı Bafıl Talabani yayımladığı yazılı açıklamada saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek, “Bu eylem, Kürdistan Bölgesi ve Irak'ın egemenliğinin açık bir şekilde ihlali ve başta Süleymaniye olmak üzere Kürdistan Bölgesi'nin barış ve istikrarını darbelemeyi amaçlayan komplonun bir parçasıdır” dedi.

Talabani, bu tehdit ve güvenlik sorunlarına karşı mücadele etmenin ve Kürdistan'ı düşmanlardan korumanın bölgedeki tüm siyasi partilerin görevi olduğunu söyledi.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Talabani, “Irak hükümetine, Kürdistan da dahil olmak üzere Irak topraklarını ve hava sahasını koruma yönündeki anayasal ve ulusal görevini yerine getirmeye ve bu ihlalleri durdurmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Tüm dost çevrelere ve uluslararası güçlere bu tür saldırılar karşısında ciddi bir tavır sergileme çağrısında bulunan KYB lideri, “Son yıllarda terörle mücadelede en ön saflarda yer alan ve büyük fedakarlıklar yapan biz Kürtler, bu tür terör eylemlerinin hedefi olamayız" diye belirtti.

Tarımsal çalışmalar ile eğitim amaçlı kullanılan Erbet Havalimanı 2005’te yapıldı. 2007 yılında tarımsal ilaçlama yetki belgesini aldı. 2017 yılında resmi olarak Kürdistan Bölgesi'nin üçüncü, Irak'ın ise yedinci havalimanı olarak tanındı.

Kubad Talabani: Bu tür saldırıların hiçbir haklı gerekçesi yok

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani de havalimanında bulunan Peşmergelerin günlük rutin eğitimleri sırasında SİHA’larla hedef alındıklarını belirterek bunun “Irak’ın egemenliğine yönelik yeni bir ihlal olduğunu” söyledi.

Bu tür saldırıların tekrarını önlemek için Irak hükümetinin üstüne düşeni yapması gerektiğini vurgulayan Kubad Talabani, Kürdistan Bölgesi'ndeki ilgili taraflara, tüm gerçeklerin ortaya çıkarılması ve Kürt halkının bilgisine sunulması için kapsamlı bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

Talabani, "Görevi Kürdistan'ın güvenlik ve istikrarını korumak olan ve bölgede terörle mücadelede temel rol oynayan kahraman bir Kürt gücüne bu tür saldırılarda bulunmanın hiçbir haklı gerekçesi yok” dedi.

Süleymaniye Valisi Ebubekir’den çağrı

Olaya ilişkin açıklama yapan Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir de bölge ülkelerine Kürdistan Bölgesi ve Irak'ın egemenliğine saygı duyma çağrısında bulundu.

Ebubekir, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile federal hükümeti ve tüm siyasi partileri iç çekişmelere son vererek ülkenin egemenliğini korumaya çağırıyoruz” dedi. /Rudaw