Ninova İl Meclisi Başkanı: Bağdat Hükümeti gayri meşru örgütleri Şengalden çıkarmalıdır

Ninova İl Meclisi Başkanı Seydo Çeto, Şengal Anlaşması’yla ilgili, “Şengal’deki krizin çözümünün anahtarı bu anlaşmanın uygulanmasındadır” dedi.

Ninova İl Meclisi Başkanı: Bağdat Hükümeti gayri meşru örgütleri Şengalden çıkarmalıdır

Ninova İl Meclisi Başkanı Seydo Çeto, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert’nin Şengal Anlaşması’nın uygulanmasının hızlandırılmasıyla ilgili açıklaması hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Seydo Çeto, “Ezidi, Müslüman, Sünni, Şii, Arap ve Kürtler ile aşiret liderlerinden oluşan temsilciler bugün Birleşmiş Milletler yetkilileriyle bir araya gelerek, Şengal Anlaşması’ndaki gelişmeleri tartıştı” ifadelerini kullandı.

Toplantıda herkesin görüşünü dile getirdiğini ifade eden Seydo Çeto, “Şengal’de emniyetin tesis edilmesi gerekiyor. Şengal’in yeniden şekillenmesi ve inşa edilmesi gerekiyor. Bu temelde söz konusu anlaşma imzalandı. Şengal, 140’ıncı maddede yer alan ‘tartışmalı bölgeler’ olarak bilinen 9 bölgeden biridir” dedi.

Heyetlerin BM temsilcilerini ve ABD Başkonsolosluğu’nu ziyaret ettiğini belirten Çeto, “Heyetler Şengal’deki sorunlarla ilgili şikayet ve önerilerini ilgililere aktardı” diye konuştu.

Seydo Çeto, “Şengal bölgesinde devam eden sorunların çözümü var. Bu sorunların çözümü her iki hükümet arasında imzalanan anlaşmadadır. Dünkü istatistiklere baktığımızda, Şengal halkının yüzde 70’inin mülteci durumuna düştüğünü görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Geri dönüşler önündeki engellerden söz eden Seydo Çeto, “Şu ana kadar bölgelerini terk eden Şengallilerin evlerine dönememesinin sebebi devam eden sorunlar, idarenin olmaması ve güvenlik sorunudur” dedi.

Öte yandan Haşdi Şabi milislerinin Şengal’deki varlığı hakkında da konuşan Çeto, “Bağdat Hükümeti gayri meşru örgütleri bölgeden çıkarmalıdır” diye vurguladı.

Bazı tarafların Şengal’de otonom bir bölge veya özerk yönetim ilan edildiğine dair iddialarını yorumlayan Seydo Çeto, bunun idari bir kriz olduğundan söz etti.

“Yasadışı yöntemlerin sorunları çözemediğini görüyoruz” diyen Çeto, “Yapılan tartışmalarda bu anlamanın en kısa zamanda uygulanacağını gördük. Anlaşma Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Bağdat Hükümeti arasında BM gözetiminde koordineli olarak uygulanacaktır” ifadelerini kullandı.

Çeto, “Şengal’deki krizin çözümünün anahtarı bu anlaşmanın uygulanmasındadır” dedi.

BM: BAĞDAT İLE ERBİL, ŞENGAL ANLAŞMASININ UYGULANMASINI HIZLANDIRMALI

Ninova vilayetinin merkezi olan Musul kentini ziyaret eden BM Özel Temsilcisi Plasschaert, düzenlediği basın toplantısında, Erbil ile Bağdat hükümetleri arasında yapılan anlaşmadan sonra ilçeye istikrarın geleceğine inandığını kaydederek, "Bağdat ile Erbil, Şengal anlaşmasının uygulanmasını hızlandırmalı" ifadesini kullandı.

Şengal’de güvenlik teşkilatı ve şemasının oluşumundaki ciddiyetin önemli olduğuna vurgu yapan Plasschaert, ilçenin altyapısının yeniden onarılması ve en kısa zamanda iç göçmenlerin evlerine geri dönmesi temennisinde bulundu.

Plasschaert, Şengallilerin uzun yıllar ağır ve zor süreç geçirdiklerini ancak ordu güçlerinin ilçeye girmesiyle birlikte rahat nefes alacaklarını ve yeni bir başlangıç olacağını kaydetti.

Silah tehditlerinin toplum ve bölgenin ilerlemesine engel olacağını aktaran Plasschaert, toplum ve insanların çıkarının her şeyin üstünde olduğunu ifade etti.

Öte yandan, Ninova Valisi Necm el-Cuburi, BM Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert'in Musul'u ziyaret ederek bizzat Şengal’in tüm etnik gruplarıyla görüşmesinin önemli olduğunu belirtti.

Yapılan anlaşmanın takibinde BM'nin rolünün önemli olduğuna dikkat çeken Cuburi, bölgenin kalkınma ve imarında da yer almasını istedi.

/ K24