ABD Kongresi’ne Kürdistan Bölgesi ‘Uçuşa Yasak Bölge’ yasa tasarısı sunuldu

Cumhuriyetçi Senatör Mike Waltz, Kürtleri Baas rejiminin saldırılarından korumak amacıyla 1991 yılında ilan edilen “Uçuşa Yasak Bölge” ve “Güvenli Bölge Operasyonu”nun 30’uncu yılı anması düzenlenmesi için ABD Kongresi’ne yasa tasarısı sundu.

ABD Kongresi’ne Kürdistan Bölgesi ‘Uçuşa Yasak Bölge’ yasa tasarısı sunuldu

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Fransa ve Belçika’nın talebi üzerine 5 Nisan 1991 tarihinde Güney Kürdistan’da oluşturulacak güvenli bölge ile Kürtlerin Irak ordusunun saldırılarından korunması, insani yardımların ulaştırılması ve göç edenlerin eski yerlerine dönmelerinin sağlanmasına karar verdi.

Senatör Mike Waltz, hazırladığı yasa tasarısını bugün Kongre’ye sundu. Tasarıda, “Kürt-Amerikan ilişkilerinin güçlendirilmesi ve Amerika ile omuz omuza terör ve aşırılığa karşı cesurca mücadele eden dost Kürt halkına saygı gösterilmesi ve destek verilmesi” gerektiği belirtildi.

Tasarıda ayrıca, “Uçuşa Yasak Bölge” kararının 30’uncu yılı vesilesiyle Kürt halkına yardımda rolleri olan asker, siyasetçi ve yöneticiler için anma programı düzenlenmesi istendi.

Mike Waltz yaptığı açıklamada, “Saddam Hüseyin, Kürt halkının rejime baş kaldırmasının ardından 1991 yılının Mart ayında kendi halkını vahşice katletti. Yüzbinlerce kişi canını kurtarmak için İran ve Türkiye sınırlarına kaçtı” dedi.

ABD ve müttefikleri 1991 yılındaki Körfez savaşının ardından Saddam Hüseyin’in Kürtlere yönelik saldırılarını durdurmak ve Kürt göçzedelere insani yardımları ulaştırmak için Güney Kürdistan’da “Güvenli Bölge Operasyonu”nu düzenlemişti. Operasyon kapsamında Uçuşa Yasak Bölge ilan edilerek, Irak ordusuna ait uçak ve helikopterlerin Güney Kürdistan hava sahasında uçması yasaklanmıştı.

Waltz, ABD’nin o dönemki operasyonun Kürtlerle olan ilişki ve dostluğunun temelini oluşturduğunu söyledi.

ABD ordusundan emekli bir asker olan Mike Waltz, “Özel Kuvvetler’in bir askeri ve eski bir savaşçı olarak Kürt halkının korunmasında katkısı olan ABD ve müttefik askerlere saygı duyulması için Güvenli Bölge Operasyonu’nun 30’uncu yılı anması yasa tasarısını sunduğum için gururluyum” ifadelerini kullandı.

Waltz ayrıca, yasa tasarısının zorlu dağlarda soğuğa karşı cesurca mücadele eden 2 milyon Kürt halkına saygı duyulması amacını taşıdığını kaydetti.

Yasa Tasarısı’nda şu ifadelere yer verildi:

Güvenli Bölge Operasyonu’nun 30’uncu yıl anması.

1991 yılındaki ayaklanmanın ardından Saddam Hüseyin, sivil Kürt halkına tank ve helikopterlerle saldırdı ve kadın, çocuk ve yaşlı yüzbinlerce insan sınır bölgelerine kaçtı. Bu Saddam Hüseyin rejiminin Kürt halkına karşı Halepçe’de yaptığı kimyasal bombalama ve Enfal sürecinde 200 bin insanı katlettiği, 4 bin 500 köyü yakıp yıktığı soykırımdan sonra geldi.

1991 yılında yaşanan olaylar ve göç krizinin başlangıcında sınırlarda günlük tahminen bin kişi açlık, soğuk ve hastalık nedeniyle hayatını kaybediyordu.

Bu felaket Amerika’nın müdahil olmasını sağladı ve bunun sonucunda en büyük insani yardım ulaştırma operasyonu olarak adlandırılan ve ‘Uçuşa Yasak Bölge’nin ilan edildiği ‘Güvenli Bölge Operasyonu’nun gerçekleştirilmesini sağladı.

Güvenli Bölge Operasyonu, Kürtlerin bugüne kadar önemli olarak gördüğü 2003 yılına kadar Kürtleri koruyan ‘Uçuşa Yasak Bölge’nin ilan edilerek istikrarlı bir bölgenin kurulması ve bugünkü Kürdistan’ın kurulmasının başlangıcı olan operasyondur.

Irak Kürdistan Bölgesi, bugün göçzedelerin barındırılması, inançlarından dolayı ve siyasi baskılardan dolayı insanların sığındığı dünyadaki en güvenli bölgelerden biri olarak adlandırılıyor.

Bu Kürdistan Bölgesi, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Kürt Peşmergeler Amerika’nın terör ile mücadelesinde güvenilir ortaklarındandır.

Yasa Tasarısı’nda yapılması istenenler:

1-Güvenli Bölge Operasyonu’nun 30’uncu yılı vesilesiyla anma düzenlenmesi.

2-Güvenli Bölges Operasyonu’na katılan ve rolü bulunan Amerikalı kahraman asker, diplomat ve siyasi liderler ile müttefiklerin anılması ve saygı gösterilmesi.

3-Açlık ve zorluklarla mücadele ederek Amerika’nın yardımlarını memnuniyetle karşılayan ve yeni bir yaşam fırsatını kucaklayan yaklaşık 2 milyondan fazla kadın, çocuk ve yaşlı Kürt’ün anılması ve onurlandırılması.

4- Amerika ve Kürtlerin güçlü ortaklığını teyit edilerek, aşırılık ve terörizme karşı ortak mücadelemizde ABD ile cesurca omuz omuza duran Kürt dostlarımıza sürekli saygı gösterilmesi ve destek verilmesi.

Rudaw