ABD: Kürt birliği için siyasi partileri birbirine yakınlaştırmak istiyoruz

ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski, Kürdistan Bölgesi’nin yeni Irak hükümetinin başarı ve başarısızlığında önemli bir role sahip olduğunu vurgulayarak, “Irak'ın birlikte başarılı olması için Erbil ve Bağdat'ın uzun süredir devam eden ihtilaflarına ortak çözümler bulmak için birlikte çalışması gerekiyor” dedi. İtalya'nın Irak Büyükelçisi Maurizio Greganti de, Irak'ın istikrarının bölgenin istikrarı anlamına geldiğine vurgu yaptı. AB’nin Irak Büyükelçisi Ville Varjola ise, Irak’ın kalkınması için destek vermekten kaçınmadıklarına dikkati çekti.

ABD: Kürt birliği için siyasi partileri birbirine yakınlaştırmak istiyoruz

Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI), tarafından başkent Erbil’de düzenlenen “Herkes İçin Irak Forumu” devam ediyor.

Rûdaw Medya Grubu’nun medya sponsorluğunu yaptığı forumun bugünkü ikinci panelinde, ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski, İtalya'nın Irak Büyükelçisi Maurizio Greganti ve Avrupa Birliği'nin Irak Büyükelçisi Ville Varjola, “Irak'ın çok katmanlı krizleri: Uluslararası ortakların öncelikleri ve perspektifleri” konulu panelde konuştu.

Irak eski milletvekili Tanya Gili Xeylani’nin moderatörlüğündeki panelde konuşan ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski, Irak’ta hükümetin kurulmasının hemen ardından böyle bir forumun düzenlenmesinin çok önemli olduğuna dikkat çekerek MERI’ye ve kurumun başkanı Dilawer Alaaddin’e teşekkür etti.

“ABD hiç bir yere gitmişyor”

ABD ile Irak arasında 2008'de imzalanan SOFA antlaşmasına değinen Romanowski, “Irak ile ortaç çıkarlarımızı korumaya ve geliştirmeye özen gösteriyor ve birlikte çalışıyoruz. Bu anlaşma stratejik bir anlaşmaydı. Bu anlaşma bize eğitim, iklim, kültür ve güvenlik gibi bir çok alanda ortak çalışma imkanı verdi” dedi.

Romanowski, “Irak ve Kürdistan Bölgesi bölgede ABD’nin stratejik ortaklarındandır. ABD bölgeden gitmeyecek. Başkan Biden bunu tekrarladı. Bu konuda endişeleri olanlar için söylüyorum” ifadelerini kullandı.

Yeni Başbakan Muhammed Şiya Sudani’nin yolsuzlukla mücadele edeceğini belirttiğine vurgu yapan Romanowski, ülkede ekonomi ile birlikte özel sektörün geliştirileceğini, iş imkanı sağlanacağını ve ülkede böyle bir potansiyelin mevcut olduğunu söyledi.

Romanowski, “ABD olarak Irak’ın güvenlik birimlerinin güçlendirilmesini destekliyoruz. Yine işsizliğin sona erdirilmesi ve iklim değişikliği gibi konular ortak çalışabileceğimiz konular arasında yer alıyor. Irak Cumhurbaşkanı Latif Raşid ve Başbakan Muhammed Şia El Sudani'yi sözlerini yerine getirmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

“Irak’ın başarısı için Erbil ile Bağdat ortak çalışmalı”

Romanowski, “Bağdat'ta daha güçlü bir oya sahip olmak ve yabancı tarafların bu önemli bölgeyi ve ülkeyi istikrarsızlaştırmasına kapıyı kapatmak ve çelişkileri istismar etmesini önlemek için Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki Kürtler kendi aralarındaki ilişkileri yeniden düzenlemelidir” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nin Irak’ta yeni hükümetinin başarısı veya başarısızlığında önemli bir role sahip olduğuna dikkati çeken ABD’li diplomat, “Irak'ın birlikte başarılı olması için Erbil ve Bağdat'ın uzun süredir devam eden ihtilaflarına ortak çözümler bulmak için birlikte çalışması gerekiyor. Bağdat'ta daha güçlü bir oya sahip olmak ve yabancı tarafların bu önemli bölgeyi ve ülkeyi istikrarsızlaştırmasına kapıyı kapatmak ve çelişkileri istismar etmesini önlemek için Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki Kürtler kendi aralarındaki ilişkileri yeniden düzenlemelidir” ifadelerini kullandı.

“Kürt birliği, çıkarlarımızı ve Kürt çıkarlarını sadece burada değil, Irak'ta da ilerletmek için hayati önem taşıyor” diyen Romanowski, Kürdistan Bölgesi'nin insan haklarını geliştirmede “çok önemli adımlar” attığını söyledi.

Romanowski, “İfade özgürlüğü Amerika Birleşik Devletleri için çok önemlidir ve demokrasinin temellerinden biridir” diye belirtti.

Alina Romanowski, “ABD'nin Irak Kürdistan Bölgesi ile çok güçlü ilişkileri var, bu yüzden çok iyi bir ortak olmak ve güçlü bir Kürt birliği oluşturmak için siyasi partileri birbirine yaklaştırabilmek istiyoruz. Çünkü bu çok önemli” dedi.

ABD’nin özellikle IŞİD'le mücadelede Peşmerge güçlerine özel önem verdiğini kaydeden Romanowski, “Peşmerge ile güvenlik işbirliğini artırmak, reform ve yolsuzlukla mücadele önlemlerini desteklemek istiyoruz. Yeni Irak hükümeti de güvenlik güçlerine aynı gözle bakmalı” şeklinde konuştu.

Kürdistan Bölgesi’nin zengin, canlı yatırıma ve ekonomik büyümeye inandığını anlatan ABD’li diplomat, “Kürdistan Bölgesi için birlik, kaydettiği demokratik ilerlemeyi sürdürmek ve bölgeye örnek olmak için elzemdir” ifadesini kullandı.

“Irak'ın istikrarı bölgenin istikrarıdır”

Yaklaşık bir yıldır Irak’ta görev yaptığını söyleyen İtalya'nın Irak Büyükelçisi Maurizio Greganti, “Irak'ın istikrarı bölgenin istikrarıdır. Aynı zamanda Irak’ın güvenliği Avrupa’nın güvenliğidir” dedi.

Greganti, Irak'ın egemenliğinin komşu ülkeler tarafından ihlal etmesiyle ilgili, "Buradaki güvenlik kuvvetleri ne kadar zayıfsa, toprak bütünlüğünüzü korumak o kadar zor olur" diye konuştu.

Irak ve Ortadoğu konusunda İtalya’nın politikalarında değişim olmayacağına vurgu yapan Greganti, “İster sağ, ister sol olsun, hükümetlerimiz Irak’la ilişkilerin başarısı için çalışıyor. İstikrar demokrasi ile bağlantılıdır” şeklinde konuştu.

Irak’ta NATO’ya öncülük ettiklerini, ayrıca IŞİD’e karşı koalisyonda yer aldıklarını anlatan Maurizio Greganti, “Peşmerge'nin kendilerini daha iyi savunmasına yardım ediyoruz. Yüzlerce Peşmergeyi eğittik” dedi.

“Irak'ın kaynaklarını daha iyi kullanmasına yardım ediyoruz”

Avrupa Birliği'nin Irak Büyükelçisi Ville Varjola da, AB’nin bir çok açıdan Irak’a destek verdiğini belirterek, “AB demokratik bir birliktir. Avrupa toplumunu dikkate alarak kararlarını alıyor. AB olarak Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne önem veriyoruz” diye konuştu.

Ville Varjola, Irak’ta güvenlik ve istikrara değer verdiklerini kaydederek, “IŞİD'in harap ettiği bölgelerin yeniden inşasında aktif olarak yer aldık. Irak'ın kaynaklarını daha iyi kullanmasına yardım ediyoruz. Irak ekonomisini geliştirmek için ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz” bilgisini paylaştı.

Ukrayna'daki savaşın Irak'ı etkilediğini söyleyen Ville Varjola, “Irak çok dinamik ve canlı insan kaynaklarına sahip. AB özellikle savaştan zarar gören bölgelere, ülkedeki azınlıklara, kadınlara yardım programlarına destek verdi” dedi.

Ortadoğu’daki göç meselesinin Avrupa Birliği üyelerini etkilediğine dikkati çeken Varjola, mültecilere ve yerinden edilmiş insanlara çok para ayırdıklarını belirterek, “Avrupa Birliği'nin Irak Büyükelçisi Ville Varjola: Yasal göçü destekliyoruz. AB kararlarını ortak alıyor” diye konuştu.

Avrupa Birliği'nin Irak Büyükelçisi Ville Varjola, Irak’ın egemenliğini desteklediklerini, Bağdat’ın bölgede barış köprüsü olma çabasını taktir ettiklerini söyledi.

“Kürdistan’a yönelik tehditlerden endişe duyuyoruz”

ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski, Erbil ile Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması’nın hayata geçmesini önleyen faktörler olduğunu belirterek, bu engellerin kaldırılması için iki tarafla da çalıştıklarını söyledi.

Rûdaw muhabiri Peyam Serbest’in, İran’ın Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırı ve tehditlerine ve buna karşı ABD’nin atacağı adımlara dair sorusunu da yanıtlayan Romanowski, “Sadece Irak değil, Ortadoğunun genelinde istikrarsızlığa neden olan bu saldırıları şiddetle kınadık. Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne yönelik tehditlerden son derece endişeliyiz. Bu konuda diplomatik ve askeri kaynaklarımız üzerinden önlemleri görüşüyoruz” dedi.