ABD: Tartışmalı bölgelerde ortak yönetimden yanayız

ABD: Tartışmalı bölgelerde ortak yönetimden yanayız

YNK içindeki bir kesimin Bağdat'la işbirliği yapması sonucu 16 Ekim 2017 günü Kerkük ve Kürdistani bölgelerin (tartışmalı) Irak ordusu tarafından işgale edilmesinden bu yana bölgedeki son gelişmeler başkent Washington’da da önemli gündem maddesi olmuş durumda. Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Irak’tan sorumlu müsteşar yardımcısı Joseph Pennington Kerkük’te bütün taraflara gerilimi azaltma çağrısı yaptıklarını, tartışmalı bölgelerde ortak yönetimi desteklediklerini kaydetti. 

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Irak’tan sorumlu müsteşar yardımcısı Joseph Pennington, Kerkük’te yaşanan son gelişmeleri Washington’da katıldığı bir panelde değerlendirdi.

Güçlü, bağımsız ve birleşik bir Irak’ın ülkenin güvenli istikrarı için en iyi seçenek olduğunu düşündüklerini belirten Pennington, Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani’ye bağımsızlık referandumu yapmaması yönünde çağrı yaptıklarını hatırlattı.

Pennington, “Kerkük’te ve başka yerlerde yaşananlar, Irak’ta referandum sonrası gerginliğin muhtemel tehlikelerini bize gösterdi. İki tarafa da, anlaşmazlıklarını barışçı yollarla çözmeleri için diyaloğa girmeleri ve gerilimi azaltmaları ve Irak’ın komşularının durumu zorlaştıracak müdahalelerine yol açabilecek tek taraflı hareketlerden kaçınmaları çağrısı yapıyoruz” dedi.

Gerilimin daha fazla büyümemesi için çalıştıklarını kaydeden Pennington, referandumdan önceki tartışma ortamının artık olmadığını söyledi. Pennington, ihtilaflı bölgelerde ortak yönetimden yana olduklarını da belirtti.

Joseph Pennigton, “İhtilaflı bölgelerde ortak yönetimi destekliyoruz. Tabii ki böyle bir tartışma için istikrarlı bir ortama sahip olmanız gerekir. Tarafları bir araya getirmeniz gerekir. Bu adımlar için ilk safhalardayız. Bu, Bağdat ve Erbil’deki yönetime bağlı” ifadelerini kullandı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Irak’tan sorumlu müsteşar yardımcısı, Irak anayasasına göre merkezi hükümetin ihtilaflı bölgelerde bulunma hakkı olduğunu da vurguladı ve İran’ın Irak’taki etkisini de ortama yardımcı olmayan bir durum olarak niteledi.