ABD: Türkiye ile Kürt ortaklarımız arasındaki ilişki bizi endişenlendiriyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Joey Hood, Rojava’daki Kürt müttefikleri ile Türkiye arasındaki ilişkiden derin endişe duyduklarını belirtti. Hood, “Başkan Biden ABD kuvvetlerinin Suriye’de kalmasını destekliyor” dedi.

ABD: Türkiye ile Kürt ortaklarımız arasındaki ilişki bizi endişenlendiriyor

Joey Hood Suriye ve Irak’taki gelişmeler hakkında tele konferans yöntemiyle gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bölgede IŞİD’in yenilgiye uğratılmasına odaklandıklarını dile getiren Hood, bunu Türkiye’ye yeterince anlatabildiklerinden emin olmadıklarını söyledi.

Bakan Yardımcısı Hood, “Başkan Biden'ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesinin ardından Bakan Blinken, Türkiye ile Suriye arasındaki sınır kapısının insani yardıma açık kalacağı konusunda iyimser mi? Türkiye'nin Suriye'de Kürt güçlerine muhalefeti bölgedeki ABD çıkarlarına zarar veriyor mu?” sorusuna şu cevabı verdi:

“Bölgedeki güçler sadece IŞİD'in yenilgisine odaklanarak oradalar. Türkler ile kuzeydoğudaki Kürt ve Arap ortaklarımız arasındaki ilişki, açıkça bizi çok endişelendiren bir şey ve Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye ile ilgili niyetlerimizi tam olarak anladığından emin olmak istiyoruz. Sadece IŞİD'in yenilgisine değil, aynı zamanda sınır ötesi insani erişim noktalarının geri kalanına da odaklanmaya devam etmek istiyoruz.

Sanırım Bab el Havva’daki sınır geçişini sürdürebileceğimizden emin olup olmadığımızı sordunuz ve cevap ‘evet’. Ülke genelinde Suriyelilere insani yardım sağlanması konusunda Rusya ile yapıcı bir şekilde çalışmayı fırsat görüyoruz. Özellikle de şu anda başa çıkmamız gereken Covid-19 pandemisi varken ve Covid-19 ile savaşmak için kuzeydoğu Suriye neredeyse hiçbir yardım almamışken... Dolayısıyla bu büyüyen bir insani sorun ve kimsenin daha da kötüleşmesini görmek isteyeceğini sanmıyorum.”

“IŞİD faaliyetlerini izlemeye devam ediyoruz”

Joey Hood, ABD Başkanı Joe Biden’ın, yerel ortakları desteklemek ve IŞİD'in yeniden canlanmasını önlemek için kuzeydoğu Suriye'deki ABD kuvvetinin varlığını devamın dan yana olduğunu da belirterek şöyle devam etti:

“Ülke genelinde IŞİD faaliyetlerini izlemeye devam ediyoruz ve IŞİD'in yeniden gruplaşma ve saldırı düzenleme çabalarını sürdürdüğünü, ancak bunu özellikle Badiya Çölü'nde DSG'nin kontrolü dışındaki alanlarda daha etkili bir şekilde yapabildiğini değerlendiriyoruz. Kuzeydoğudaki IŞİD kalıntılarına yönelik terörle mücadele operasyonlarını tavsiye etmeye ve desteklemeye ve Suriye genelinde IŞİD ve El Kaide hedeflerine yönelik saldırılar düzenlemeye devam ediyoruz. Ayrıca kuzeydoğuda insani yardım ve istikrar yardımının sağlanması için gerekli güvenliği sağlamak için DSG'ye güveniyoruz... Koalisyon, DSG nezaretindeki 2.000 yabancı terörist savaşçının ve 2.000 Iraklının nihayetinde menşe ülkelerine iade edilmesini ve hesap verme sorumluluğuyla karşı karşıya kalmasını sağlamak için çalışıyor.”