ABD'den Esad rejimin kimyasal silah kullanacağına dair uyarı

ABD'den Esad rejimin kimyasal silah kullanacağına dair uyarı

ABD yönetimi, Suriye'de Beşar Esad rejiminin kimyasal silah kullanacağını iddia etti.  

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Suriye'de yeni bir kimyasal silah saldırısı hazırlığı yaptığını ve bunun kitlesel ölümlere yol açacağına dair yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi: "ABD, Esad rejimi tarafından, masum çocuklar dahil  kitlesel sivil ölümlerine neden olabilecek muhtemel bir kimyasal silah saldırısı hazırlıklarının olduğunu tespit etmiştir. Bu hazırlıklar, 4 Nisan 2017'deki  kimyasal silah saldırısından öncekilere benzemektedir" ifadelerine yer verildi.

ABD'nin Suriye'de bulunma amacının, IŞİD'i Suriye ve Irak'tan  temizlemek olduğu vurgulandı ve "Ancak eğer Bay Esad, kimyasal silahlar  kullanarak yeni bir kitlesel ölüm saldırısı düzenlerse, o ve ordusu bunun  bedelini ağır ödeyecektir" uyarısı yapıldı.

ABD, Esad rejiminin 4 Nisan’da İdlib’in Han Şeyhun beldesinde  gerçekleştirdiği kimyasal silah saldırısına tepki olarak rejime ait Şayrat Hava  Üssü'nü 7 Nisan'da Tomahawk füzeleriyle vurmuştu.

Öte yandan ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Nikki Haley, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, bu yönlü bir saldırıdan, Esad’ı destekleyen İran ve Rusya’nın da sorumlu olacağını belirtti.