ABD'li senatörden İran'a tehdit: 'Savaş tırmanırsa, sizin için geliriz'

ABD'de Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Lübnan merkezli Şii grup Hizbullah'ın İsrail'e saldırması durumunda İran'ın "sonuçlarla karşılacağını söyledi.

ABD'li senatörden İran'a tehdit: 'Savaş tırmanırsa, sizin için geliriz'
ABD merkezli televizyon kanalı NBC'ye bir röportaj veren Graham, "Eğer İran'ın vekil örgütü Hizbullah, İsrail'e büyük bir saldırı gerçekleştirirse, bunun İsrail devletinin varlığını tehdit eden bir saldırı sayarım" ifadelerini kullandı.
 
Gerilimin tırmanması durumunda İran'ın petrol endüstrisini hedef alan bir yasa tasarısı hazırlayacağını belirten Graham, "ABD Senatosu'na ABD'nin İsrail'le birlikte İran'ı petrol sektörü dışına itmek için askeri harekat düzenlemesine olanak veren bir yasa hazırlayacağım. İran, eğer bu savaşı tırmanındırsan, senin için geliriz" diye konuştu.
 
Amerikan dış politikasının şahin kanadını temsil eden isimlerden biri olarak görülen Graham, Hamas'ın düzenlediği Aksa Tufanı operasyonuna İran'ın dahil olmadığı yönündeki açıklamalarıysa "gülünç" bulduğunu söyledi.
 
ABD ve İsrail'den yetkililer, İran'ın Hamas saldırılarında dahli olup olmadığı konusunda net bir bilgilerinin olmadığını söylemişti. Politico'ya konuşan İsrail ordusundan bir sözcüyse, saldırıların Tahran için sürpriz olmadığını ifade etmişti.
 
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik kara operasyonu için hazırlanırken, ülkenin kuzey sınırında Hizbullah'la gerilim de günden güne artıyor.
Dün Hizbullah'ın bölgedeki saldırıların bir asker ve bir sivil hayatını kaybetmişti.
 
Konuyla ilgili geçen hafta bir açıklama yapan İsrail ordu sözcüsü şunları söylemişti:
 
Hizbullah'a Gazze'de Hamas'a ne olduğunu çok yakından takip etmesini tavsiye ediyorum. Eşiği geçme konusunda çok dikkatli olmalılar çünkü İsrail devletini korumaya kararlıyız.
 
Independent Türkçe