ABD'nin Suriye saldırısı sonrası Dünyadan ilk açıklamalar

İç savaşın yedinci yılına girdiği Suriye'ye ilk kez saldırı düzenleyen ABD, Akdeniz'deki savaş gemilerinden 59 Tomahawk Cruise füzesi fırlattı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, saldırı sonrası hava üssünün neredeyse tamamen yok olduğunu ve kullanılamaz hale geldiğini bildirdi. Dünya2Dan saldırıya ilk tepkiler gelmeye başladı.

ABD'nin Suriye saldırısı sonrası Dünyadan ilk açıklamalar

Rusya, BMGK'yı acil toplantıya çağırdı

İdlib'deki katliamdan sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) getirilen tasarıyı önceki gün veto eden ve sivillerin ölümlerini 'yalan haber' olarak niteleyen Rusya, Şam rejimine saldırı düzenlenince bu kez kendisi BMGK'yı acil toplantıya çağırdı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Bakanlık, yakın zamanda konuya ilişkin açıklama yapacak" dedi.

İran kınadı

İran, Suriye'deki hava üslerinin vurulmasını güçlü bir şekilde kınadı.

Suudi Arabistan ve Avustralya'dan destek

Suudi Arabistan'dan sonra açıklama yapan Avustralya da, operasyona destek verdiğini açık bir şekilde ilan etti.

İsrail ve İngiltere'den tam destek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yazılı açıklamayla operasyona tam destek verdi. "Başkan Trump, güçlü ve net bir mesaj gönderdi. İsrail, Başkan Trump'ın bu kararına tam destek vermekte ve Esad rejiminin korkunç eylemlerine karşı verilen bu kararlılık mesajının sadece Şam'da değil, aynı zamanda Tahran'da, Pyongyang'da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmektedir."

İngiltere de füze saldırısını tüm gücüyle desteklediğini ilan etti.

Putin suskunluğunu bozdu

Kremlin, saldırının uluslararası hukuku çiğnediğini savundu. Kremlin'e göre, fırlatılan füzeler ABD-Rusya ilişkilerine zarar verdi. Açıklamada, "Putin, ABD'nin üssü vurmasını egemen devlete saldırganlık olarak gördü" denildi.

Fransa: Bilgilendirildik

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, saldırı öncesi Washington tarafından bilgilendirildiklerini söyledi.

Türkiye'den ilk tepki

Türkiye'den ilk tepki, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'dan geldi. Kurtulmuş, şu açıklamayı yaptı:

"Cumhurbaşkanımızın da açıkça ifade ettiği gibi biz sadece laf değil icraat görmek istiyoruz. Bu anlamda Amerika Birleşik Devletleri tarafından oradaki askeri üssün vurulması, yani kalkıp sivillerin üzerine ateş eden, muhtemelen kimyasal silahları sivillerin üstüne atan o askeri üssün vurulması önemlidir, anlamlıdır. Ama uluslararası camia, Esed rejiminin bu barbarlığına karşı tavrını çok net bir şekilde sürdürmelidir. Ta ki Esed rejimi artık halkına zarar veremez hale gelebilene kadar. Dolayısıyla bunu olumlu karşılıyoruz ama bunun sonunun gelmesinin ve Esed rejiminin tamamıyla uluslararası alanda cezalandırılmasının şart olduğunu düşünüyoruz."