Trump'tan Avrupa'ya IŞİD tehdidi

Suriye’den asker çekme kararı ile kendi yönetimi içinde tartışma yaratan ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD’le savaştan de ‘çekilmek’ istiyor. Trump, IŞİD’le mücadeleyi başka ülkelerin devralması gerektiğini söyledi. ABD Başkanı’nın bu ülkeler arasında Türkiye’nin de adını anması dikkat çekti.

Trump'tan Avrupa'ya IŞİD tehdidi

IŞİD’le savaştan ‘çekilmek’ isteyen ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD’le mücadeleyi başka ülkelerin devralması gerektiğini söyledi. ABD Başkanı’nın bu ülkeler arasında Türkiye’nin de adını anması dikkat çekti.

Beyaz Saray’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, IŞİD’i kendilerinin yok ettiğini savunup, “Bir noktada Rusya, Afganistan, İran, Irak, Türkiye’nin kendi mücadelelerini vermeleri gerekecek. Bu ülkelerin hepsi, IŞİD’in var olduğu bölgede” dedi. Trump, Afganistan’daki savaş ile bir benzetme yaparak ‘bir 19 yıl daha savaşmak istemediklerini’ ekledi.

Militanları Avrupa'ya gönderirim

ABD Başkanı, Suriye Demokratik Güçleri’nin (DSG) kamplarında tutulan yabancı IŞİD militanları ve aileleri üzerinden Avrupa’yı da tehdit etti. Trump, bu kişileri pasaportlarını taşıdıklarını ülkelere geri yollayabileceklerini belirterek, “Şu an binlerce IŞİD savaşçısını tutuyoruz ve Avrupa’nın onları alması gerekiyor. Eğer Avrupa almazsa, onları Almanya, Fransa ve diğer yerler gibi geldikleri ülkelere göndermekten başka seçeneğim kalmayacak. ABD bu kişileri Guantanamo’ya koyup masraflarını karşılamayacak” diye konuştu.

DSG’nin gözaltı kamplarında şu an 50’den fazla ülkeden binlerce kişi tutuluyor. Bu kişilerin arasında, çoğu Batılı ülkelerin vatandaşı olan en az 2 bin militan da bulunuyor.