İngiliz savaş uçakları IŞİD hedeflerini vurdu

İngiliz savaş uçakları IŞİD hedeflerini vurdu

 İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin (RAF), geçen hafta IŞİD’in Irak'ın Selahaddin vilayetindeki bazı hedeflerine hava saldırısı düzenlediği açıklandı.

İngiliz hükümetinin resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin bir parçası olarak IŞİD’in Selahaddin vilayetindeki Beyci bölgesinde konuşlandığı mağaralara hava saldırısı yapıldığı bildirildi.

Açıklamada, 28 Nisan'da gerçekleştirilen söz konusu hava saldırısında, bir grup IŞİD mensubunun yuvalandığı ve mühimmat deposu olarak kullanılan 6 mağaranın hedef alındığı kaydedildi.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace’nin ifadelerine yer verilen açıklamada, IŞİD tehdidi mevcut olduğu sürece saldırıların devam edeceği belirtildi.

Öte yandan ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon Sözcüsü Albay Myles B. Caggins, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, söz konusu hava saldırısının Irak merkezi hükümetinin talebi üzerine gerçekleştirildiğini ifade etti.

Saldırıya ilişkin Bağdat yönetiminden ise henüz bir açıklama yapılmadı.

IŞİD’in bugün Kerkük’te düzenlediği saldırıda 4 Irak güvenlik görevlisi hayatını kaybetmişti.

IŞİD saldırılarını artırdı

IŞİD, Mart ayından bu yana yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla eş zamanlı olarak Selahaddin ve Kerkük'ün yanı sıra Diyala ve Musul'a bağlı kırsal bölgelerde de güvenlik güçlerini hedef alan saldırılarını artırdı.

IŞİD Haziran 2014’te Musul, Salahaddin ve Anbar vilayetlerinin tamamı ile Diyala ve Kerkük vilayetlerinin bir kısmını ele geçirmiş, söz konusu bölgeler yıllar içinde örgütten geri alınmıştı.

Eski Irak Başbakanı Haydar Abadi, 9 Aralık 2017'de, örgüte karşı zafer kazanıldığını duyurmuştu. IŞİD’in bölgeden çıkarılması ve kentlerin geri alınmasının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen, örgütün özellikle Kerkük, Diyala, Musul, Salahaddin ve Enbar vilayetlerinin kırsal bölgelerinde saldırıları devam ediyor.

Bu yılın ilk 4 ayında IŞİD bu bölgelerde 85 saldırı gerçekleştirdi. Bu aldırılarda 70 kişi hayatını kaybederken 161 kişi de yaralandı. IŞİD’liler 41 kişiyi de kaçırdı.