Arap ülkeleri Suriye'de Esed rejimi ile normalleşme yolunda ilerliyor

Ürdün, Şam ile ilişkilerin normalleşmesi kapsamında Cabir Sınır Kapısı’nın yeniden açılması kararı verdi. Ürdün havayollarının da yakın zamanda Şam'a yeniden direkt uçuşlara başlatacağı açıklandı.

Arap ülkeleri Suriye'de Esed rejimi ile normalleşme yolunda ilerliyor

Lübnan ve Irak'ın ardından Arap devletlerinden Ürdün de Suriye sınırındaki kapıyı yeniden açma kararı aldı.

Kararla birlikte Ürdün ve Suriye arasında bulunan Cabir Sınır Kapısı, 60 gün aradan sonra yeniden hizmet vermeye başlamış oldu.

Cabir Sınır Kapısı'nın açılması, Amman ile Şam arasındaki ilişkilerin normalleşmesi kapsamında Ürdün İçişleri Bakanlığı tarafından iki gün önce onaylanan kararın uygulamaya konulmasıyla gerçekleşti.

Ürdün İçişleri Bakanı Mazin el-Ferraye, 27 Eylül'de yaptığı yazılı açıklamada Suriye'nin güneyindeki Dera kentindeki çatışmalar nedeniyle kapanan sınır kapısının 29 Eylül Çarşamba günü açılacağını duyurmuştu.

Ürdün ve Suriye sınırı

İki ülke arasındaki ana sınır kapıları olan Ramsa ve Nasib, Suriye'nin Dera kentindeki çatışmalar nedeniyle kapatılmıştı.

Ürdün'deki Ramsa Sınır Kapısı'nın karşısındaki El-Cumruk el-Kadim çatışmalar nedeniyle tamamen kullanılamaz hale gelirken, rejim ve destekçileri tarafından ele geçirilmeden önce 3 yıl boyunca muhaliflerin elinde kalmıştı.

Nasib-Cabir geçişi Ağustos 2018 ortalarında yeniden açılsa da 2020'de önce koronavirüs salgını, 31 Temmuz'da da Dera'daki çatışmalar nedeniyle iki kez kapatılmıştı.

Öte yandan Ürdün’de havayolları şirketi Royal Jordanian'ın on yıllık bir aranın ardından yakında Suriye'nin başkenti Şam'a doğrudan uçuşlara yeniden başlayacağı bildirildi.