ENKS’den İdlib çağrısı

ENKS’den İdlib çağrısı

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), İdlib’de sivil yerleşim alanlarının rejim ve müttefikleri tarafından bombalanmasını ve silahlı grupların sivilleri canlı kalkan olarak kullanmasını kınadı.

ENKS Genel Sekreterliği tarafından yapılan açıklamada, Astana formatlı garantörler görüşmeleri ardından şiddetli saldırı ve çatışmaların yaşandığı İdlib’de, sivil yerleşim alanlarının bombalanması sonucu çoğu çocuk, yaşlı ve kadın olmak üzere birçok sivilin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Sivil bölgelerin Suriye rejimi ve müttefikleri tarafından bombalandığı belirtilen açıklamada, silahlı gruplar tarafından sivil halkın canlı kalkan olarak kullanılmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Tüm bölgesel ve uluslararası taraflara seslenen ENKS, “İdlib’deki savaşı ve sivil ölümlerini durdurun, insani yardımların halka ulaşması için yol açın” çağrısında bulundu.

ENKS, uluslararası toplumun, krizi “acilen ve siyasi olarak” çözmesi gerektiğini de kaydetti.

Suriye ordusunun Rusya'nın desteğiyle İdlib'e operasyonları sürüyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de Esad rejiminin hafta başından beri İdlib'e hava saldırılarını yoğunlaştırdığına dikkat çekerek, önceki gün İdlib'e yönelik hava saldırılarında en az 8 kişinin öldüğünü, 36 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Türkiye ve Rusya'nın arabuluculuğu sonucunda 2018 yılında İdlib için ateşkes ilan edilmiş ancak Şam rejimi nisan ayında bölgeye operasyon başlatmıştı.

Rusya ağustos ayında İdlib'de yeniden ateşkes ilan edildiğini açıklamış ancak buna rağmen çatışmalar devam etmişti. İdlib'de nisan ayından bu yana yaklaşık bin sivil yaşamını yitirdi, 400 bin kişi ise yerini terk etmek zorunda kaldı. İdlib'de halihazırda yaklaşık üç milyon kişinin yaşadığı tahmin ediliyor.