Askerler Pençşir'de toplanıyor! Afganistan'da direniş hazırlığı

Taliban yönetimindeki bir Afganistan görmek istemeyenler umutlarını Amrullah Saleh'e bağladılar. Afganistan’ın Taliban tarafından ele geçirilmesinin hemen ardından ülkesini terk eden Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin yerine geçen yardımcısı Amrullah Saleh, Afganistan yasaları gereğince kendisinin Afganistan'ın geçici Cumhurbaşkanı olduğunu açıklamış ve Taliban şiddetine asla boyun eğmeyeceğini söylemişti

Askerler Pençşir'de toplanıyor! Afganistan'da direniş hazırlığı

Saleh, şimdi ülkenin kuzeyinde Taliban'a karşı silahlı bir direniş hareketi örgütlüyor.

Binlerce askerin direniş hareketine katılmak için Kabil'in 150 km kuzeyindeki Panşir Vadisi'ne gittiği söyleniyor.

Çok sayıda sivilin de şu anda Afganistan'da Taliban tarafından kontrol edilmeyen tek bölge olan Panşir Vadisi'ne sığındığı bildiriliyor.

Afganistan özel birliklerinden birçok asker, polis ve diğerlerinin yanı sıra ülkenin Savunma Bakanı Bismillah Mohammad’in de bu bölgeye geçtiği ve Taliban'a karşı mücadeleyi sürdürmeye yemin ettiği gelen haberler arasında.

Binlerce Afgan askerinin direniş hareketine katılmak için yollarda olduğu, bazılarının yanlarına tank, atak helikopterler ve savaş araçları almayı başardıklarının fotoğrafları birçok ülke televizyonlarında görünmeye başladı.

Panşir Vadisi ulaşılması zor bir dağlık bölge

Panşir Vadisi, ulaşılması zor bir dağlık bölge ve her zaman Taliban'a karşı muhalefetin en güçlü olduğu alan olmuştur. 1996 ve 2001 yılları arasında Taliban'a karşı direnişe liderlik eden silahlı grup olan Kuzey İttifakı burada kuruldu.

O sırada Kuzey İttifakı'nın komutanlarından biri olan Amrullah Saleh çok gençti ve şimdi, Kuzey İttifakı'nı kuran ancak 2001'de öldürülen efsanevi kumandan Ahmed Şah Mesud'un oğlu ve güçlü bir milis lideri olan Ahmed Mesud tarafından da destekleniyor.

Kuzey İttifakı'nın eski direniş bayrağı şimdi Panşir Vadisi’nde yeniden çekilmiş oluyor ve öyle görünüyor ki, artık Taliban yönetimi altında yaşamak istemeyen tüm Afganlar için ülkeden kaçmaktan başka bir alternatif var; silahlı direniş. Başkan Vekili Saleh'in yeni direniş hareketi, Taliban'dan nefret eden ve özgürlükleri için savaşmaya hazır olan tüm Afganlar için bir fırsat ve umudu temsil ediyor gibi görünüyor.

Saleh, Taliban'ın önceki rejimine muhalefeti yöneten Ahmed Şah Mesud'dun öğrencisiydi. Şimdi Kuzey İttifakı'nın bayrağı Panşir'de bir kez daha dalgalanıyor. Tarih tekerrür edebilir mi?

ABD liderliğindeki işgalin ve Taliban'ın düşüşünün ardından Panşirliler, Afgan hükümetinde birçok bakanlık pozisyonları kazandılar. Saleh, önce güvenlik polisi başkanı, ardından Eşref Ghani'nin başkan yardımcısı oldu.

Şimdi yeni Taliban rejimine karşı ayaklanmayı organize ediyor ama koşullar eskisinden daha zor.

Kuzey İttifakı

Kuzey İttifakı, 1996 yılında Taliban'ın Kabil'i işgal etmesinden sonra kuruldu. Grubun çekirdek kadrosu uzun yıllar Sovyetler Birliği'ne karşı savaşan kuzey Afganistan'dan direniş savaşçılarından oluşuyordu.

Panşir Vadisi, daha önce 1979–89'da Sovyetler Birliği işgaline karşı mücadelenin üssü olduğu gibi direnişin merkeziydi. Panşir Vadisi Sovyet Kızıl Ordusu’nun dokuz kara saldırısına dayandı ve Talibanlar hiçbir zaman orayı ele geçirmeyi başaramadı.

Direnişin lideri ve Panşir Vadisi'nin ulusal kahramanı olan Ahmed Şah Mesud, Kuzey İttifakı'nın dış dünyaya yansıyan yüzü oldu.

‘Panşir Aslanı’ olarak da bilinen ve hayatı boyunca Taiban’a karşı duran Şah Mesud, 9 Eylül 2001'de, ABD'deki ikiz kulelere karşı yapılan terör saldırısından birkaç gün önce bir suikast sonucu öldürüldü. Taliban'ın düşüşünden bu yana öldürüldüğü gün "Mesud Günü" olarak Afganistan'da ulusal tatil günüydü.