AYM'den HDP kararı: Dosya raportöre gönderildi

Anayasa Mahkemesi (AYM) HDP'nin sözlü savunmaya gelmediğini tutanak altına aldı. Dosya esas hakkındaki raporun hazırlanması için Anayasa Mahkemesi raportörüne gönderildi.

AYM'den HDP kararı: Dosya raportöre gönderildi

HDP, 6 Nisan Perşembe günü, sözlü savunma vermeyeceğine ilişkin Yüksek Mahkemeye dilekçe sunmuştu.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu bugün partinin bu dilekçesini ele aldı.

Genel Kurul, partinin sözlü savunmadan feragat ettiğine karar vererek, dosya esas hakkındaki raporunu hazırlaması için Anayasa Mahkemesi raportörüne verildi.

Raportörün hazırlayacağı raporun Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından AYM Başkanı Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek ve kapatma istemi esastan görüşülmeye başlanacak.

Yüksek Mahkeme Heyetinin, karar verilinceye kadar aralıksız her gün bir araya gelerek çalışmalarını sürdürmesi bekleniyor.

Oy çokluğuyla karar verilebilecek

Raportörünün raporunun, Anayasa Mahkemesi heyetini bağlayıcılığı bulunmuyor. HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak.

Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla, yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.