Azadi Hareketi’nden ‘Ulusal birlik’ heyetine tepki: Bizi temsil etmiyorsunuz!

Azadi Hareketi’nden ‘Ulusal birlik’ heyetine tepki: Bizi temsil etmiyorsunuz!

Kürdistan İslami Hareketi Azadî, “Ulusal birlik” çalışmaları çerçevesinde oluşan bir heyetin Kürdistan Bölgesi’ni ziyaretine ilişkin, “Heyet, ortak bir karar olmadan, ittifak ruhuna aykırı ve usulsüz bir şekilde, bilgimiz ve irademiz dışında oluşturulmuştur. Bu nedenle bizi temsil etmemektedir. Yaptığı görüşmeler ve aldığı kararlar bizi bağlamaz” açıklamasını yaptı.

HDP Erbil Temsilcisi Abid İke, dün Rûdaw’a verdiği demeçte, “Ulusal birlik çalışmaları çerçevesinde Kürt partilerinden oluşan bir heyet Kürdistan Bölgesi başkenti Erbil’i ziyaret edecek. Ziyaret Aralık ayının ortasında denk gelmesi planlanıyor. Ziyaret kapsamında heyet bir hafta boyunca temaslarda bulunacak” demişti.

Heyette, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi’nden bir temsilci Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri İmam Taşçıer, Ayşe Acar Başaran, Nuran İmir, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür, Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T) Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş, İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Azadi Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti yer alacağı belirtilmişti.

Azadî Hareketi, “Ulusal birlik” konusu ve girişimine ilişkin yaptığı açıklamada, “Konunun şahsi, partisel ve grupsal çıkarlar için istismar edilmesini, milletimizin ve memleketimizin hayrına olmayacak bir şekilde yürütülmesini asla kabul etmeyiz” açıklamasını yaptı.

“Kürdlerin ve Kürdistanlıların temel haklarını ve özgürlüklerini elde etmek amacıyla gerçek bir Kürdistani İttifak'a büyük bir ihtiyaç olduğunu düşünmekte ve buna büyük bir önem atfetmekteyiz” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Kürdistani İttifak'ın ortak milli değerler ve maslahatlar çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiğinin bilincindeyiz. Gerçek ve ciddi bir Kürdistani İttifak için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Bununla birlikte bu konunun şahsi, partisel ve grupsal çıkarlar için istismar edilmesini, milletimizin ve memleketimizin hayrına olmayacak bir şekilde yürütülmesini asla kabul etmeyiz.

Bu anlamda, bugün Kuzey Kürdistan'dan Güney Kürdistan'a giden heyet, ortak bir karar olmadan, ittifak ruhuna aykırı ve usulsüz bir şekilde, bilgimiz ve irademiz dışında oluşturulmuştur. Bu nedenle bizi temsil etmemektedir. Yaptığı görüşmeler ve aldığı kararlar bizi bağlamaz.

Bu emrivaki ve keyfi tutum ve yaklaşımların sürdürülmesi durumunda, arzulanan Kürdistani bir ittifakın gerçekleşmeyeceğine inanmaktayız ve 18-19 Ocak 2020'de yapılması kararlaştırılan çalıştaya katılmayacağız.”