Bahçeli'den 50+1 açıklaması: Muhtar değil, Cumhurbaşkanı seçiyoruz

MHP lideri Devlet Bahçeli, Erdoğan’ın 50+1 şartına ilişkin yorumu hakkında "Yüzde 50+1 oyla Cumhurbaşkanı seçilmesi çoğulcu demokrasinin dünyaya emsal olacak şeklidir. Milletvekili, belediye başkanı, muhtar seçmiyoruz. Cumhurun bütününü temsil edecek cumhurbaşkanı seçiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bahçeli'den 50+1 açıklaması: Muhtar değil, Cumhurbaşkanı seçiyoruz

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında konuştu.

Bahçeli, “Filistin'in huzurunun Türkiye'nin huzuru, Suriye'nin istikrarının Türkiye'nin istikrarı, Irak'ın esenliğinin Türkiye'nin esenliği olduğunu” belirtti.

Bahçeli, "Gazze'yi Kudüs'ten, Kudüs'ü İstanbul'dan ayırmak, ayrıştırmak ve ayrı düşünmek akan tarih nehrine karşı boşuna kürek çekmektir" şeklinde konuştu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı görüşmeye değinen Bahçeli, "Cumhurbaşkanı'mızın Almanya Başbakanı'nın yüzüne çekinmeden, açık sözlülükle haykırdığı gerçekler Türk milletinin, esasen her şeyi bilse de susmayı tercih eden bazı Arap ve İslam ülkelerinin ortak sesi, ortak seslenişidir" diye konuştu.

İsrail'in orantısız, onursuz ve ahlaksız saldırılarına derhal son vermesini isteyen Bahçeli, uluslararası toplumun İsrail üzerindeki baskıyı artırmasını talep etti.

“Bu sistemin demokratik meşruiyet temeli yüzde 50+1'dir”

Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçimindeki 50 artı 1 oy şartıyla ilgili tespit ve değerlendirmelerine dair konuşan Bahçeli, şu ifadeleri kullandı:

" Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi milletimizin bir başarısı, geleceğinin müjdesi, milli bekanın güvencesi, milli birlik ve dayanışmanın zırhı, devlet yönetiminin milli hedeflerle birleşmesidir. Bu sistemin demokratik meşruiyet temeli yüzde 50+1'dir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde cumhurbaşkanı doğrudan halk tarafından seçildiği ve hükümet TBMM’den güvenoyu almadığı için 'yönetimde istikrar' ilkesi kendiliğinden gerçekleşmiştir. Bu itibarla yüzde 50 artı 1 oyla cumhurbaşkanı seçilmesi çoğulcu demokrasinin dünyaya emsal teşkil edecek, model olacak bir şeklidir. Dikkat buyurunuz, milletvekili seçmiyoruz, belediye başkanı seçmiyoruz, muhtar seçmiyoruz, cumhurun bütününü temsil edecek cumhurbaşkanını seçiyoruz.”

"Cumhurbaşkanımızla diyaloğumuz hasbidir, harbidir"

Bahçeli, Erdoğan'ın açıklaması üzerinden Cumhur İttifakı etrafında gerçekleşen tartışmalara sert tepki gösterdi.

Cumhur İttifakı’nın alacağı her kararın yanında olduklarını belirten Bahçeli, “Bilmeyen varsa tekrar hatırlatayım; Sayın Cumhurbaşkanımızla diyaloğumuz hasbidir, harbidir, haysiyetlidir, hakseverlik üzerinedir, saygı ve sevgi temellidir, hiç kimse de aramıza giremeyecektir” dedi.

"Özgür Özel ciddiye alınacak biri değil"

 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in "aslında siyasi birikim ve deneyim çerçevesinde pek ciddiye ve dikkate alınacak biri olmadığını" söyleyen Bahçeli, "HEDEP'e uzattığı zeytin dalı, İYİ Parti ile ortak payda arayışı, zillet masasını tekrar kurma anlayış ve amacı geçmişin birebir kopyasıdır. CHP'de yeni bir şey yoktur. Hamamda kurna, düğünde zurna beğenmeyen bugünkü CHP yönetimi her şeye karşı, geçmişine karşı, işin özünde karşıya bile karşıdır" diye konuştu.