Başbakan Mesrur Barzani Al Jazeera'ye gündemdeki önemli konuları değerlendirdi

Başbakan Mesrur Barzani, Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna özel röportaj verdi.

Başbakan Mesrur Barzani Al Jazeera'ye gündemdeki önemli konuları değerlendirdi

Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin komşularıyla iyi ilişkiler içerisinde olmak istediğini söyledi.

Başbakan Mesrur Barzani, Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna özel röportaj verdi.

Günün Röportajı (Lika’ul Yevm) programına konuşan Başbakan Mesrur Barzani, gündemdeki birçok konuya ilişkin soruları yanıtladı.

Komşu ülkelerle iyi ilişkiler içerisinde olmak istediklerini kaydeden Başbakan, terör ve IŞİD tehdidinin devam ettiğini ve Uluslararası Koalisyon güçlerinin Irak’ta kalmasının gerektiğini söyledi.

“Irak’ta terör tehdidi hâlen ciddi ve bu nedenle terörle mücadelede Uluslararası Koalisyon güçlerinin Irak güçlerine desteği gerekiyor” diyen Başbakan, bu görüşün aralarında Kürdistan Bölgesi heyetinin de bulunduğu ABD ile stratejik müzakereleri yürüten heyetin ortak görüşü olduğunu belirtti.

Kürdistan Bölgesi’nin ABD-Irak Stratejik Müzakerelerindeki anlaşmalar dışında başka bir siyaset yürütmeyeceğini kaydeden Başbakan, IŞİD’in hâlen Kürdistan Bölgesi, Irak, tüm Ortadoğu ve dünya için tehdit olmayı sürdürdüğünü ifade etti.

Başbakan sözlerini şöyle sürdürdü:

“IŞİD’in ideolojisi henüz çok aktif ve halkı kendi saflarına çekmeye devam ediyor. Son zamanlarda Irak ve Suriye’nin farklı bölgelerinde terör eylemleri gerçekleştirdiklerini gördük. Halen yıllık 150 milyon dolar elde edebiliyorlar. IŞİD’in şimdi de çok sayıda üyesi var ve bu şekilde tehlikeyi kontrol ediyor. Uluslararası Koalisyon güçlerinin desteği olmaksızın bölge güçlerinin tek başlarına aynı anda tüm bu tehditlerle mücadele edebileceğini düşünmüyorum.”

Tartışmalı bölgeler olarak ifade edilen bölgelerde güvenlik boşluğunun olduğu alanlardan çok sayıda saldırı gerçekleştiğini veya saldırıların buralarda planlandığını söyleyen Başbakan, güvenlik boşluğunun olduğu alanların doldurulması için uzun bir zamandır Bağdat yönetimine öneride bulunduklarını ifade etti.

Erbil ve Bağdat’a bağlı güvenlik güçlerinin söz konusu bölgeleri koruyup IŞİD tehditlerini engellemeleri gerektiğini kaydeden Başbakan, bunun olması durumunda bölgede istikrar lehine değişim yaşanacağını belirtti.

İran İle İlişkiler

Kürdistan Bölgesi ile İran arasındaki ilişkilere ilişkin soruyu yanıtlayan Başbakan, “İran bizim komşumuz ve Irak’ta çıkarları ve siyaseti var. Bizim siyasetimiz de çok açık; İran ve tüm komşularımızla iyi ilişkilerimizin olmasını istiyoruz. İran’la uzun bir sınırımız var. Ticaret ve güvenlik alanlarında ortak çıkarlarımız var. Dolayısıyla ilişkilerimizin karşılıklı saygı ve karşılıklı iç işlerine müdahale etmeme çerçevesinde daha güçlü olmasını ümit ediyorum” dedi.

Irak'ın 2021 Bütçe Yasası

Irak Parlamentosu’nda 2021 bütçe yasasının kabul edilmesinin ardından Bağdat’la ilişkilerinin daha iyi olduğunu, ancak pratikte herhangi bir adımın görülmediğini söyleyen Başbakan, Irak Başbakanı’ndan Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payını göndermesini beklediklerini belirtti.

Bütçe anlaşmasındaki tüm yükümlüklerini yerine getirmeye bağlı olduklarını vurgulayan Başbakan, Irak hükümetinin Kürdistan Bölgesi’ne 10 aydır para göndermediğini söyledi.

Türkiye İle PKK Arasındaki Çatışmalar

Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi sınırları içerisinde PKK’ye yönelik operasyonlarıyla ilgili soruya yanıt veren Başbakan şunları söyledi:

“Bu Kürdistan Bölgesi'nin içine taşınmış olan Türkiye’nin iç sorunu, bu PKK ile Türkiye arasındaki sorun. Irak’ın ve bizim sorunumuz değil. Biz IŞİD’le mücadele ile meşgulken bu sorun bize yöneltildi. Güçlerimizin büyük çoğunluğunu IŞİD’le mücadeleye yönlendirmiştik. O bölgeler de askeri güçten yoksun kaldı. Maalesef PKK özellikle de bu bölgelerde askeri açıdan etkisini artırma çabasına girdi. Bizim güçlerimizin olduğu o bölgelere PKK yerleşti. Büyük bir sivil halk kitlesi de Türkiye ile PKK arasındaki çatışmalardan ötürü evlerine dönemiyor.

Çatışmalar nedeniyle bölgedeki 800 köy imar edilemedi. Son çatışmalar nedeniyle de bölge halkından yeni göç edenler oldu. Şimdi soru şu: PKK niye burada? PKK burada olmamalı ve kendini alternatif olarak sunmamalı. Çiftçilerin arazilerine gitmelerini engelliyorlar, kendilerinin yönetimin alternatifi olarak sunuyorlar. Çatışmalar nedeniyle o bölgeler halk için istikrarsız hale geldi. PKK’den isteğimiz Kürdistan Bölgesi’ni tek etmeleridir. Kendi yerlerine dönmeliler. PKK, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin iktidarına saygı duymalı.”

"Kürtler PKK'den İbaret Değil"

Kürtlerin PKK’den ibaret olmadığını ve Kürtlerle Türkiye arasındaki ilişkilerin sadece Türkiye ile PKK arasındaki ilişkiler çerçevesinde görülmemesi gerektiğini ifade eden Başbakan, “Türkiye’nin PKK ile sorunu var ama diğer Kürtlerle sorunu yok. Bizim diğer komşularımızla olduğu gibi Türkiye ile iyi ilişkilerimiz var. Ticari ve ekonomik ilişkilerimizin daha da gelişmesini istiyoruz” diye konuştu.

 

 

K24