Başkan Barzani: AB heyeti ile bir araya geldi

Başkan Barzani: AB heyeti ile bir araya geldi

Avrupa Birliği’nden üst düzey bir heyeti kabul eden Başkan Barzani, IŞİD’in askeri anlamda yenildiğini ancak Irak ve Suriye’de varlığının devam ettiğine dikkat çekti.

Başkan Barzani bugün Pîrmam’daki resmi konutunda aralarında  Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean Christophe Belliard, AB’nin Irak Büyükelçisi Ramon Blecua ve Erbil Temsilcisi Clarisse Pasztory’nin bulunduğu üst düzey AB heyetini kabul etti.  

Görüşmede bölgedeki siyasi gelişmelerin yanısıra Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetia arasındaki ilişkiler değerlendirildi.

AB Dışişleri Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean Christophe Belliard,  Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilerin normale dönmesinde, Başkan Barzani’nin Irak’taki siyasi süreçteki oynadığı olumlu rol ve konumuna dikkat çekerek AB’nin Kürdistan Bölgesi’nin  istikrarını ve Bağdat ile ilşkilerin normale dönmesini önemsediğini ifade etti.   

Kürdistan Bölgesi’ndeki seçim süreci ve yeni kabine kurma çalışmalarına ilişkin ise Belliard, Kürdistan Bölgesi’nin doğru bir yolda yürüdüğünü tüm bölgeye örnek olacak bir hükümet kurulmasını umut ettiğini dile getirdi. AB’nin Kürdistan Bölgesi’ne ekonomik ve reform konularında destek ve danışmanlık düzeyinde yardımlarının devam edeceği kaydedildi.

Görüşmede terör saldırıları ve bölge güvenliği konuları da gündeme geldi.

Başkan Barzani, Kürdistan halkının terör ile mücadele sürecinde büyük bedeller ödediğini yineliyerek, Peşmerge’nin kahramanlığı ve cesareti sayesinde IŞİD efsanesinin yenilgiye uğratıldığını hatırlattı. Başkan Barzani konuşmasının devamında IŞİD’in askeri anlamda yenlgiye uğratıldığını ancak Irak ve Suriye’de hala bir tehdit olarak kalmaya devam ettiğinin altını çizdi.

Barzani ile AB heyeti arasındaki görüşmede Suriye’nin geleceği ve Rojava Kürtlerinin durumu gündem geldi. Başkan Barzani Suriye Kürtlerinin sorunlarının çözümüne ilişkin görüş ve önerilerini dile getirdi.