Başkan Barzani, Kerkük'te şehit düşen gençlerin aileleriyle bir araya geldi

Başkan Barzani Kerkük’te şehit edilen gençlerin kanının yerde kalmaycağının altını çizerek, “Failler gereken hukuki cezayı almalıdır” dedi.

Başkan Barzani, Kerkük'te şehit düşen gençlerin aileleriyle bir araya geldi

Başkan Mesud Barzani, 2 Eylül’de polis tarafından şehit edilen Kerküklü gençlerin aileleriyle başkent Erbil’in Pirmam ilçesinde bir araya geldi.

Başkan Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamada, Başkan Barzani'nin şehit yakınlarına baş sağlığı dilediği ve “Şehit edilen azizlerimizin kanı yerde kalmayacaktır. Failler gereken hukuki cezayı almalıdır” dediği belirtildi.

Kerkük’te yaşananların taraflar için açık bir mesaj olduğunu vurgulayan Başkan Barzani, Kürtlerin bilinçli bir halk olduğunu, Kerkük'te Kürtlere uygulanan baskı ve haksızlıklara son verilmesi gerekiğini belirtti.

Açıklama şöyle:

“Kerkük’te bu anormal durumun devam etmesi Kerkük’ün kimliğinden vazgeçeceğimiz anlamına gelmiyor. Çünkü Kerkük bütün Kürt bireyleri için büyük bir semboldür. Kerkük herkesin olmalı. Kardeşlik, birlikte yaşam ve huzurun örneği olmalı. Kentteki olaylar şiddet ve dayatmayla çözülemez, çözüm için mantığın ve aklın dili kullanılmalıdır. Kerkük’teki Kürt vatandaşlarımızın acılarını derinden hissediyoruz. Kerkük’teki bazı tarafların siyasi çekişmelerini milletlerin ve bileşenlerin sorunu ve çekişmesi haline getirmeyi amaçlayanların başarılı olmasına asla müsaade etmeyeceğiz."

Ne olmuştu?

Kerkük’te 16 Ekim 2017'de kente giren Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçleri Kürdistan Demokrat Partisi’ne ait binayı boşaltıp Ortak Operasyonlar Gücü  Komutanlığı karargahı yapmıştı.

Irak vilayetleri ve Kerkük’te 18 Aralık 2023'te yapılacak il meclis seçimleri öncesinde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, binanın tekrardan KDP’ye devredilmesi talimatını vermişti.

Bu kararın ardından 27 Ağustos günü karargahın önünde çadır kurup nöbet tutan bir grup Heşdi Şabi taraftarı ve çevre kentlerden getirilen Araplar, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapatmıştı.

Bu durumun ardından Kürtler, Rahimawa bölgesinde toplanarak gösteri düzenleyerek Erbil-Kerkük yolunun açılmasını talep etmişti.

Kürt göstericilerin Arap eylemcilerin bulunduğu alana yaklaşması üzerine güvenlik güçleri ateş açmiş olaylar esansında Kerküklü 3 Kürt şehit olurken 3’ü polis 15 kişi de yaralanmıştı.