Başkan Neçirvan Barzani'den şehit ailelerine taziye telefonu

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, geçtiğimiz gün Irak ordusu ile Peşmerge Güçleri arasında çıkan çatışmada şehit düşen iki Peşmergenin ailesiyle görüşerek baş sağlığı diledi.

Başkan Neçirvan Barzani'den şehit ailelerine taziye telefonu

Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, Başkan Neçirvan Barzani, Pazar günü Mahmur'un Karaçok Dağı'nda şehit olan Kahar Cevher Kahar ve Cevher Rahman’ın aileleriyle görüşerek taziye dileklerini iletti. Neçirvan Barznai, şehitlere rahmet yakınlarına da başsağlığı diledi.

Şehit aileleri de Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin taziye dileklerinden dolayı kendisine teşekkürlerini iletti.

Pazar günü (24/10/2023)  Mahmur ilçesinde Peşmerge Güçleri ile Irak ordusu arasında yaşanan çatışmada 2 Peşmerge şehit düştü çok sayıda Peşmerge ve asker de yaralandı.

Rûdaw’a konuşan Karacok Dağı’ndaki Gönüllü Peşmerge Birlikleri Komutanı Xazi Faysal, iki taraf arasında 3 ayrı noktada temas yaşandığını söylemişti.

Çatışmanın ardından açıklama yapan Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani, tarafların sağduyulu davranması gerektiğini ifade ederek olayların araştırılması için bir komisyonun kurulması talimatını verdi.

Peşmerge Bakanlığı da, bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması için çatışmanın nedenlerinin belirlenmesi ve uygun çözümlerin bulunması amacıyla Sudani’nin "hızlı ve şeffaf" bir soruşturma yürütülmesi kararını desteklediğini açıklamıştı.

Çatışma öncesi neler olmuştu?

23 Mayıs’ta Irak İçişleri ve Savunma bakanlıklarından bir heyet, zırhlı araçlar, özel birlik ve polis eşliğinde Mahmur Kampı'nı ziyaret ederek kamp yetkilileri ile görüşmüş, Mahmur yönetimine dört şart sunmuştu.

Burada yetkililerle görüşen heyet, Kampın etrafının tel örgülerle kapatılması ve güvenliğin Irak ordusu ile polis tarafından sağlanması, kampın giriş ve çıkışının tek yol üzerinden sağlanması, yolların beton bariyerle kapatılması ve yerel polisin kampa geri dönmesi şeklinde 4 şart sunmuştu.

Heyet yanıt vermeleri için kamp yönetimine üç saat süre vermişti. Kamp sakinleri ise ablukaya karşı gösteri düzenlenmiş ve bir sonuç elde edilememişti.

PKK 19 Ekim'de yaptığı açıklamada IŞİD saldırıları döneminde Mahmur kampına yerleştirilen askeri güçlerini çektiklerini duyurmuştu. 20 Ekim'de ise  kampın girişi ve Karacok Dağındaki PKK’ye ait noktalar Irak ordusuna devredildi.

PKK'den yapılan açıklamada Mahmur'da askeri güçlerinin kalmadığı, kampın sivil olduğu ve çeşitli bahanelerle bombalanmaması gerektiği kaydedildi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava saldırılarının artmasıyla bir yılı aşkın süredir PKK dört kontrol noktasını kullanmıyordu. Ancak daha önce her noktada 8 ila 15 PKK üyesi kampın güvenliğini sağlamak amacıylabu yerlerde konuşlandırılmıştı. 2014 yılında IŞİD mensuplarının Ninova vilayetindeki saldırılarından sonra PKK bu noktaları IŞİD'le savaşmak amacıyla oluşturduğunu açıkladı.

TSK'ya ait savaş uçakları ve SİHA'lar Mahmur Kampı'nda PKK'nin varlığını gerekçesiyle bombardıman yapıyordu.