Başkan Neçirvan Barzani'nin çağrısına Koordinasyon Çerçevesi'nden olumlu yanıt

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Irak’taki taraflara diyalog çağrısı ve sorunlarını Erbil’de çözme çağrısına Koordinasyon Çerçevesi’nden yanıt geldi.

Başkan Neçirvan Barzani'nin çağrısına Koordinasyon Çerçevesi'nden olumlu yanıt

Irak’ta devam eden gösteriler, tırmanan gerginlik ve yaşanan krize ilişkin dün Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani bir açıklama yaptı.

Irak’ta yaşanan son gelişmelerden endişe duyduklarını dile getiren Başkan Neçirvan Barzani, “Irak’taki tüm yetkili, taraf ve otoritelere çağrıda bulunuyoruz; gelin ikinci başkent olan Erbil’de kapsamlı diyaloglara başlayalım” çağrısında bulundu.

Başkan Neçirvan Barzani açıklamasında  Kürdistan Bölgesi’nin çözümün  bir parçası olmak istediğinin altını çizdi.

İran’a yakınlığı ile bilinen Şii Koordinasyon Çerçevesi Sözcüsü Ahmed el Esadi, Twitter hesabından Başkan Neçirvan Barzani’nin siyasi çözüm için tarafları Erbil’e daveti ve diyalog  çağrısına yanıt verdi.

Başkan Neçirvan Barzani’nin davet ve ‘ulusal diyalog’ çağrısını olumlu bulduklarını belirten Ahmed el-Esadi,  mevcut krizin aşılması, Irak halkının çıkarlarına temel alacak,  meşru ve anayasa çerçevesindeki her türlü çözüme hazır olduklarını kaydetti.

Irak’ta 9 ay önce seçim yapılmasına rağmen hükümet kurulamadı. Seçimlerden zaferle çıkan Sadr Hareketi, seçimin diğer galip tarafları Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Sünni Egemenlik Koalisyonu ile “Vatanı Kurtarma İttifakı” oluşturarak, “ulusal çoğunluk” hükümeti kurma süreci başlattı.

Ancak karşıt blokta yer alan İran’a yakın duran Koordinasyon Çerçevesi ve onunla hareket eden Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) oluşturduğu blok Parlamento oturumlarına katılmayarak hükümet kurulma sürecini ilerlemesine engel oldu. Seçimin yapılabilmesi için parlamentonun üçte iki çoğunlukla toplanması gerekiyordu ancak tüm girişimlere rağmen bu çoğunluk bir türlü sağlanamadı.

Bunun üzerine Mukteda es-Sadr’ın talimatıyla Sadr Hareketi’nin 73 milletvekili 13 Haziran’da topluca istifa etti. Sadr Hareketi hükümet kurma sürecinden çekildiğini duyurdu.

Sadr’ın Parlamentodan çekilmesi  sonrası 14 Temmuz’da toplu Cuma namazı ardından gösteriler başladı.

Koordinasyon Çerçvesi’nin başbakan adayı Muhammed Şiya Sudani’yi protesto eden Sadr yanlıları, Yeşil Bölge’ye indi ve Irak Federal Parlamentosu’nu işgal etti. 3 gündür devam eden gösterilere katılanlar Mukteda es-Sadr talimat vermeyene kadar çekilmeyeceklerini söylüyor.

Dün bir açıklama yapan Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr taraftarlarının Irak parlamentosundaki gösterilerini “barışçıl devrim” olarak nitelendirerek, güvenlik güçlerine ve halka “devrime” destek verme çağrısında bulundu.

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'a bağlı çok sayıda kişi, İran’a yakın Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı olarak ilan edilen Muhammed Şiya es-Sudani’yi protesto etmek için iki gün önce Parlamento binasına girmiş ve oturma eylemi başlatmıştı.