Beyan Sami Abdurrahman'dan New York Times'a yanıt

Beyan Sami Abdurrahman'dan New York Times'a yanıt

Kurdistan Bölgesel Yönetiminin ABD temsilcisi Beyan Sami Abdurrahman, New York Times gazetesinde 22 Ağustos'ta yayınlanan editorial “Kurds’ Risky Dream of Independence” (Kürtlerin Riskli Bağımsızlık Rüyası) başlıklı yazısına, aynı gazete aracılığıyla yanıt verdi.

Beyan Sami Abdurrahman'ın yanıtı şöyle:

"Kürdistan Bölgesi 25 Eylül'de bağımsızlık referandumu yapmaya karar verdi. Brexit'te olduğu gibi ve İskoçya için de olacağı gibi, şayet referandumda 'evet' çıkarsa, Bağdat ile ayrılmanın koşulları müzakere edilecektir.  

Kürdistan'ın bağımsızlığının riskleri olduğunu söylemekte haklısınız, ancak Irak'la birlikte kalmanın risklerinden söz etmiyorsunuz. Irak, kurulduğundan bu yana Kürtlere ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapıldı. 1980'lerde devam eden soykırım hareketi süresince 4,500 köy harap edildi, yaklaşık 182,000 kişi yaşamını yitirdi, büyük ölçüde kimyasal silah kullanıldı.

2003'te, Amerikan'ın özgürleştirmesinden sonra oluşturulan mezhepçi hükümet, Kürdistan halkının geniş bir katılımla onay verdiği Irak anayasasının 144 maddesinden 55'ini ihlal etti. 10 yıllık anayasal süre dolmasına rağmen, Irak, Kürdistan ile Irak arasında tartışmalı bölgeler olarak kabul edilen Kerkük ve diğer bölgelerin statüsüne ilişkin referandumu yapmadı.

Irak'tan ayrılmak, demokratik bir şekilde kendini yönetme, daha iyi bir yönetim ve Bağdat'tan ziyade bizimle yaşamayı tercih eden azınlıkların korunması yönündeki projeksiyonumuzu geliştirecektir. Irak'la beraber kalmak demek iç savaşın devam etmesi ve belirsizlik anlamına gelecektir.