BM yetkilisi: Cindirês’teki yıkımı görünce şok oldum

Efrin’in Cindirês ilçesi Efrin kent merkezinden sonra en kalabalık ikinci şehir.

BM yetkilisi: Cindirês’teki yıkımı görünce şok oldum

Cindirês Yerel Meclisi’nin son verilerine göre ilçede 115 bin kişi yaşıyor. İlçede 6 Şubat’ta meydana gelen depremde bin 100 kişinin hayatını kaybederken 278 bina tamamen yıkıldı.

Depremde büyük hasar gören ilçeye Birleşmiş Milletler (BM) heyeti, birkaç gün sonra gidebildi.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Koordinatör Yardımcısı David Carden, Cindirês’teki yıkımı görünce şok olduğunu kaydetti.

“Biz buraya hayatını kaybedenleri anmak için geldik. Aynı zamanda daha iyi yardım edebilmek için, yerel halklarla konuşmak ve neye ihtiyaçları olduğunu öğrenmek için geldik.

Bu yıkımın boyutu karşısında şok oldum, ben hayatımda böyle bir şey görmedim. Çok fazla acil ihtiyaç bulunuyor, özellik barınma konusunda. Ayrıca halkın temiz suya ve sağlık hizmetlerine ihtiyacı bulunuyor. Ayrıca halka çok daha fazla yardım etmemiz gerekiyor.”

BM heyetinin yıkımın boyutlarını görmek üzere yıkılmış bölgeleri ve hastaneleri ziyaret ettiği bildirildi.

“Durum çok vahim”

BM Türkiye İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Başkanı Sanjana Quazi ise “Biz Cindirês’teydik, çünkü en fazla zarar gören yer orası. 2 gün önce de Efrin’deydik. Bileşenlerimiz Cindirês’e gitmemiz gerektiğini belirtikten sonra biz de buraya geldik. Durum çok vahim, son zamanlarda gördüğüm en büyük yıkım” ifadelerini kullandı.

BM’nin verilerine göre 9 Şubat’tan itibaren Efrin, Cindirês ve Kuzey Suriye’ye Bab El Hewa ve Bab El Selam sınır kapılarından 143 TIR’lık yardım yapıldı.