BM Irak Temsilcisi , ‘gözdağı ve baskı yoluyla seçim sonuçlarını değiştirme’ girişimine karşı uyardı

Irak Özel Temsilcisi ve BM Irak Yardım Misyonu (UNAMI) Başkanı Jeanine Hennis-Plasschaert, şiddet ve yıldırma baskıları altında nihai seçim sonuçlarının duyurulmasını erteleme ve hile karıştırmaya yönelik herhangi bir girişime karşı uyararak, her türlü endişeyi sadece mevcut hukuki kanallar üzerinden ele almaya çağırdı.

BM Irak Temsilcisi , ‘gözdağı ve baskı yoluyla seçim sonuçlarını değiştirme’ girişimine karşı uyardı
Plasschaert, telekonferans yöntemiyle New York’ta toplanan BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle toplantı düzenledi. Birçok Iraklının 2005’ten sonra Anayasa’ya uygun olarak 10 Ekim’de yapılan beşinci ulusal seçimlerle gurur duyduğunu belirten Plasschaert, “2019'da ülkenin dört bir yanını saran benzeri görülmemiş bir gösteri dalgasının ardından bu seçimlerin zorlukla gerçekleştiğini söylesem abartmış olmam” dedi. Gösteriler sırasında yaşanan şiddet olayları, orantısız güç kullanımı, adam kaçırma olayları ve ölümle sonuçlanan saldırıları, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini ve binlercesinin yaralandığını anımsatan Plasschaert, dünyadaki herhangi bir seçimin ve sonuçlarının güçlü duygular uyandırabileceğini ve sert tartışmalara yol açabileceğine işaret etti. Plasschaert, bu duyguların ve tartışmaların demokratik olmayan gerekçelerin önünü açması halinde ‘er ya da geç taviz verilemeyecek uygulamaların da önünü açacağına’ dikkat çekti. BM Temsilcisi bu sözleriyle gösteri ve oturma eylemi üzerinden şiddet eylemlerine başvuranlar dahil olmak üzere seçim sonuçlarını tanımayan bazı partileri kastediyor. Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’ye yapılan suikast girişimini ‘yalnızca en sert ifadelerle kınanabilecek korkunç bir eylem’ diye niteleyen Plasschaert, ilerlemenin tek yolunun diyalog olduğunu vurguladı. Plasschaert, “Mevcut hukuki kanallar açıktır ve Irak’ın durumunda büyük ölçüde kullanılır. Faka şimdiye kadar Irak yargısının da ifade ettiği gibi sistematik bir manipülasyonun olduğuna dair delil yok” dedi.
 
Plasschaert ‘daha fazla sabretme’ çağrısı yaparak, seçim sonuçlarını açıklama sürecini uzatma, itibarsızlaştırma veya daha da kötüsü ‘gözdağı ve baskı yoluyla seçim sonuçlarını değiştirme’ gibi her türlü yasa dışı girişime karşı uyardı ve bunun ‘sadece ters etki yaratacağını’ söyledi.
 
Irak BM Daimi Temsilcisi Muhammed Hüseyin Bahr el-Ulum, Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği’nin seçimleri düzenleme seçim sonuçlarıyla ilgili sunulan itirazları inceleme ve ilgili yargı organları aracılığıyla sonuçları netleştirmeye hazırlık olarak oyları elle sayma görevi üstlendiğini belirtti. Ulum, “Bir an önce duyurulmasını beklediğimiz nihai seçim sonuçları meselesinde son söz sahibi Yüksek Seçim Komiserliği ve Yüksek Federal Mahkeme’dir” ifadelerini kullandı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Irak’ın durumuyla ilgili sunduğu rapora işaret eden Ulum, ülkesinin terörle mücadelede ulusal strateji planını uygulamaya bağlı olduğunu söyledi. Irak’ın, Suriye’deki El-Hol Mülteci Kampı’nda alıkonulan 441 vatandaşını ülkesine geri getirerek Ninova vilayetindeki El-Cuda Kampı’na yerleştirdiğini aktaran Ulum, Iraklı yetkililerin yakın zamanda 202 çocuğu da Suriye’den teslim alacağını belirtti. Ulum, ‘Irak’ın siyasi amaçlar veya terörle mücadele bahanesiyle tasfiye hesaplarının görüldüğü bir saha olarak kullanılmaması’ çağrısını yineledi.