BMGK , Gazze'deki hastane saldırıs için acil toplanacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyı görüşmek için acil toplanacağı bildirildi.

BMGK , Gazze'deki hastane saldırıs için acil toplanacak

İsrail ordusunun yaptığı iddia edilen Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik bombardımanda 500 kişi yaşamını yitirdi. Bölgeden kan donduran görüntüler gelirken, dünyanın birçok noktasında ise insanlar İsrail'i protesto etmek için sokaklara indi. Ülkemizde de İsrail'e ait konsoloslukları önünde eylemler yapıldı.

Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise BM'yi acil toplantıya çağırdı. Dünya İsrail'in katliamını konuşurken BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, bugün acil olarak toplanacağı duyuruldu.

Toplantının yerel saatle 10.00'da (ERSİ 17.00) gerçekleşeceği bilgisi verildi. Açık formatta gerçekleşecek oturumda Brezilya'nın Gazze'de "insani duraklama" talep eden karar tasarısının oylamaya sunulacağı da ifade edildi.

Rusya'nın Gazze'de "insani ateşkes" çağrısı yapan ve her türlü sivil ölümü kınayan karar tasarısı, dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) reddedildi. 15 üyeli BM Güvenlik Konseyinde Rusya'nın İsrail- Filistin çatışmasına ilişkin karar tasarısı oylandı. Tasarı, 5 'evet' oyu alırken, 6 'çekimser' ve 4 'hayır' oyuyla reddedildi. ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya 'hayır' oyu kullandı.

Savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

İsrail'de de 1.400'den fazla insan hayatını kaybetti. Bunların çoğunluğu Gazze'den İsrail’e sızıp  sınırdaki yerleşim yerlerine saldıran Hamas militanları tarafından vurularak öldürüldü.